Vremea continuă să ne surprindă pe zi ce trece. În timp ce unele țări se confruntă cu valuri de căldură și temperaturi de peste 40 de grade, în alte colțuri ale lumii ninge în plină vară la noi. Iată imagini din Africa pe care nu credeai că o să le vezi vreodată.
Trăim vremuri aproape istorice! Locuitorii orașului Johannesburg, dar și din alte regiuni ale Africii de Sud, au fost surprinși de un fenomen meteorologic rar luni, 10 iulie. Un val de ninsoare, prima din ultimii peste 10 ani, s-a așezat pe acoperișurile și în grădinile oamenilor.
În timp ce în unele părți din sudul țării ninsorile sunt un fenomen normal în perioada iunie-august, în timpul iernii australe, ultima dată când a nins în cel mai mare oraș din Africa de Sud a fost în august 2012.
Desigur, în fața neobișnuitului eveniment meteorologic, zeci de persoane nu au ratat ocazia de a face bulgări și oameni de zăpadă. Copiii au fost surprinși încercând să prindă fulgii de zăpadă cu limba, unii dintre ei având parte de o astfel de experiență pentru prima dată în viaţă.
Scenes from the snow at the SABC headquarters in Auckland Park, Johannesburg. pic.twitter.com/ALGnCjQywo
— INDEPENDENT PRESS (@IpIndependent) July 10, 2023
Între timp, Serviciul de Meteorologie din Africa de Sud a emis o serie de alerte din cauza frontului rece care afectează provincia Gauteng, unde se află Johannesburg și capitala Pretoria.
Condiții de vreme rece sunt așteptate să fie și în alte părți ale țării, afectând şi zonele de mare altitudine din provinciile Eastern Cape şi KwaZulu-Natal.
Frontul rece care a lovit ţara la sfârşitul săptămânii trecute s-a transformat într-un fenomen meteorologic cunoscut sub numele de ciclon cu nucleu rece.
”Ultima dată când am avut o astfel de vreme a fost în 2012 (..) Drumurile ar putea fi închise. Să vezi zăpadă în Johannesburg, situat la o altitudine de peste 1.700 de metri, nu este ceva nemaivăzut, dar rămâne destul de rar.
Înainte de 2012, căderi intense de zăpadă au lovit oraşul în 1996” , a declarat Puseletso Mofokeng de la Centrul sud-african de meteorologie (SAWS), pentru AFP.
Citește și: Locul unic din România unde se întâmplă un fenomen nemaivăzut în luna iulie. Cum răsare soarele de două ori