România se pregătește să înfrunte cea mai călduroasă zi a săptămânii, pe măsură ce o masă de aer fierbinte din Africa ajunge, începând de astăzi, în țară. Temperaturile extreme și valul de căldură vor pune la încercare rezistența oamenilor și a sistemelor de răcire din întreaga țară. Irectorul ANM, Elena Mateescu avertizează asupra zilelor caniculare ce vor fi resimțite, cu precădere, în anumite zone ale țării.
România se va topi după apariția unui val de aer cald venit din Africa. Temperaturile înregistrate în termometre pot depăși chiar și 42 de grade, în special în partea de vest, sud și sud-est a țării, iar căldura va crește gradual începând de astăzi, unde vor fi înregistrate chiar și 35 de grade.
De asemenea, direct proportional cu temperaturile ridicate va crește indicele de umezeală, astfel că atmosfera sufocantă nu va trece pe nesimțite.
”Progresiv, de la o zi la alta, începând de astăzi, în multe zone din țară dar mai ales în partea de vest, sud, sud-est a țării, temperaturile vor atinge pragul unei zile de caniculă, 35 de grade.
Cu siguranță și indicele de temperatură-umezeală se va apropia și va depăși ușor pragul de 80 de unități.
În același timp, așa cum ieri am avut diferențe între valorile măsurate de 35 de grade la București, 33 de grade la multe stații din partea de vest a țării, și temperatura resimțită care a
înregistrat valori de peste 37 – 38 de grade, cu siguranță și astăzi este posibil să ne apropiem la nivelul acestor valori de 40 de grade.”, a transmis Elena Mateescu.
Potrivit specialistului ANM, de mâine, căldura va fi resimțită și mai puternic, fiind înregistrate peste 37, 38 de grade la umbră, în special în Lunca Dunării.
Potrivit previziunilor meteoroogice, joi se vor înregistra cele mai ridicate temperaturi, până la 42 de grade, iar seara, există șanse ca vremea să se răcească puțin. Spre sfârșitul săptămânii, vor exista instabilități termice însoțite de vijelii și izolat, de căderi de grindină.
Avertismente de caniculă și recomandărilede a sta în case și de a evita expunerea prelungită la soare au fost emise de autorități pentru a proteja populația.
Din păcate, temperaturile extreme pot pune în pericol sănătatea oamenilor, în special a celor vulnerabili, cum ar fi vârstnicii și copiii. Autoritățile au lansat și apeluri către comunitatea locală pentru a fi vigilentă și a oferi asistență celor în nevoie.
”Începând de mâine, valorile vor crește la 37 de grade, astfel încât joi vom înregistra cea mai caldă zi din acest episod, pentru că, într-adevăr, în Lunca Dunării este posibil să depășim valorile maxime de 38 de grade la umbră.
De asemenea, pragul critic al indicelui temperatură-umezeală va depăși 80 de unități. Și nu în ultimul rând, temperaturile resimțite vor fi de peste 40…42 de grade.
Temperaturile acestea vor fi de interes pentru toată această săptămână, chiar dacă începând de joi seara și vineri, în jumătatea nordică, vor mai scădea valorile de temperaturi.
Ne vom confrunta și cu fenomene specifice condițiilor de stabilitate atmosferică, adică aversă torențiale, posibil însoțite de vijelii și izolat căderi de grindină, la schimbul acestor mase de aer foarte cald și ușor mai rece, dinspre partea nordică a Europei.
Cu siguranță, după acest scurt episod, săptămâna viitoare, așa cum arată datele de la acest moment, este posibil să vorbim din nou de zile foarte călduroase, chiar caniculare”, a explicat directorul ANM, Elena Mateescu, la Antena 3 CNN.