Administrația Națională de Meteorologie a făcut publică prognoza meteo pentru lunile decembrie, ianuarie și februarie. Specialiștii anunță o iarnă blândă și cu șanse mici de a avea zăpadă, ca urmare a încălzirii globale.
Regimul termic mediu va fi în general apropiat de media climatologică. Valori peste media climatologigă se pot înregistra în sudul teritoriului. În intervalele calde din cursul lunii, maximele pot depăși 10 grade Celsius în sud. În nopțile mai reci, din a doua decadă a lunii, minimele pot coborî sub valoarea de -20 de grade Celsius în depresiunile din nordul și centrul țării.
Cantitățile de precipitații vor depăși valorile medii climatologice în jumătatea nordică a spațiului, iar în rest vor fi apropiate de valorile normale. Ninsorile pot fi asociate temporar cu intensificări ale vântului, în special la munte. Se va produce polei, iar nopțile reci vor fi dominate de ceață cu depunere de chiciură.
Temperaturile medii lunare vor depăși valorile medii climatologice în cea mai mare parte a țării. Ele vor alterna cu intervale calde, când maximele vor fi mai mari de 10 grade Celsius în sudul teritoriului, cu răciri accentuate în care minimele pot coborî sub -25 de grade Celsius în depresiunile din nordul și centrul țării.
Cantitățile de precipitații vor fi în general normale, doar pe areale restrânse din vestul, centrul și nord-estul țării se pot acumula cantitță mai mari decât în mod obișnuit. Ninsorile vor fi asociate temporar cu intensificări ale vântului, îndeosebi în regiunile extracarpatice. De asemenea, vor fi condiții de ceață cu depunere de chiciură, iar local se va produce polei.
Temperaturile medii lunare vor fi apropiate de valorile normale ale acestei luni, exceptând regiunile estice, unde se pot înregistra depășiri ale normelor climatologice. În zilele cele mai calde, maximele pot depăși chiar și 15 grade Celsius în sudul țării. În nopțile reci, minimele pot coborî sub -15 grade Celsius în depresiunile din centrul și nordul teritoriului.
Cantitățile de precipitații vor avea tendința spre excedent în vest, centru și nord, iar în rest vor fi în general normale. Vântul va prezenta intensificări cu viteze mari temporar, mai ales în zona de munte. Local se va produce ceața, potrivit meteo.ro.
„Nu se poate exclude apariția unor ierni reci, dar cel mai probabil este să avem ierni din ce în ce mai calde, cu episoade de viscol, temperaturi foarte scăzute. Chiar dacă vom vorbi despre episoade extreme scurte, impactul lor poate fi semnficativ.
Nu trebuie neglijate fenomenele extreme atunci când vorbim despre încălzirea globală. Într-o iarnă caldă, este de ajuns un episod foarte scurt de viscol, care poate da peste cap întreaga economie.
Aşadar, iernile geroase, cu troiene, sunt doar o amintire a generațiilor născute până în anii ’90. În ultimele două decenii, anotimpul rece a devenit din ce în ce mai blând” ,a declarat Roxana Bojariu, climatolog ANM.