Vouchere de vacanță 2022. Până anul trecut, beneficiarii voucherelor de vacanță erau doar cei din sistemul bugetar. În acest caz sumele primite erau de aproximativ 1.450 de lei în perioada sezonului estival. Lucrurile, în schimb, se vor schimba de anul acesta, conform unui comunicat emis de Ministerul Antreprenoriatului şi Turismului.
Anul 2022 aduce deja celebrele vouchere de vacanță 2022, dar, conform Ministerului Antreprenoriatului şi Turismului, anul acesta vor fi mai multe modificări în acordarea acestora. Până anul trecut, inclusiv, aceste vouchere de vacanță erau acordate doar angajaților din sistemul bugetar.
De anul aceste, anunță ministerul s-ar putea acorda și angajaților din sistemul privat, valoarea acestor vouchere de vacanță ridicându-se la cel puțin 6 saalrii brute garantate pe țară. Cu alte cuvinte ar putea ajunge până la aproximativ 14.000 de lei.
În cazul angajaților din privat, voucherele vor fi acordate din bugetele firmei în cauză, nu cum este în cazul bugetarilor, cărora li se acordă sumele din bugetul de stat.
„Voucherele de vacanţă pot fi acordate şi salariaţilor din privat, direct de către angajator, pentru acoperirea cheltuielilor ocazionate de efectuarea concediului de odihnă în regim de turism intern.
Mai mult, pe durata acestui an, prin comparaţie cu angajaţii din sectorul public, cei care lucrează la privat au putut beneficia de aceste vouchere de vacanţă.”, a declarat ministrul Constantin-Daniel Cadariu.
Conform ministrului Constantin-Daniel Cadariu, legislația actuală prevede ca aceste vouchere de vacanță să fie emise doar de entități acreditate de Ministerul Antreprenoriatului şi Turismului, conform OUG nr. 8/2009, cu modificările şi completările ulterioare.
În comunicatul emis se mai precizează că toate voucherele emise în perioada 2022-2026 vor fi excluisv pe suport electronic. Ministrul Cadariu spune că s-a luat această decizie, ca urmare a impactului pozitiv pe care a avut-o măsura și anul trecut, când s-au acordat vouchere de vacanță.
„Printre avantajele angajatorilor care acordă vouchere de vacanță menționăm 100% deductibilitate fiscală în limita a 13.800 lei/angajat/an fiscal și scutirea de contribuția asiguratorie pentru muncă, în valoare de 2,25% din salariul brut al angajatului. De asemenea, sunt scutite de la plata contribuțiilor sociale datorate de angajat.
Datorită impactului pozitiv de pe plan economic şi social, încurajez companiile să le ofere în continuare, iar pe viitor îmi propun să identific metode prin care să poată creşte atractivitatea acordării acestora, fără a afecta, însă, bugetul de stat.”, mai spune ministrul Constantin-Daniel Cadariu.
Voucherele de vacanță pentru anul 2022 vor ajunge în cel mai scurt timp la beneficiari, în cazul angajaților bugetari, prin instituțiile statului, cât despre cei din privat, se așteaptă o decizie în acest sens pe marginea proiectului de Lege în parlament care prevede acordarea voucherelor și pentru angajații din privat.