Vouchere de 25.000 de lei de la stat. Proiectul care ar putea schimba viaţa multor români

de: Ștefan R. Apostol
29 01. 2023

Deși trăim într-o societate democratică și cu tendințe spre globalizare, când vine vorba de o anume categorie socială, România stă prost la capitolul incluziune socială pentru persoanele cu dizabilități, dar apte de muncă. Conform unor date statistice, în România, persoanele cu dizabilități reprezintă o piață ignorată de aproximativ 800.000 de persoane. Aceleași date arăta că, la nivelul anului 2018 (ultimul recensământ), aproximativ 300.000 de persoane cu dizabilități erau șomeri în România, reprezentând peste 50% din persoanele cu handicap considerate capabile să muncească. Dar, încă din 2020, Autoritatea Naţională pentru Drepturile Persoanelor cu Dizabilităţi demara anumite proiecte de incluziune, dar și de decontare a anumitor sume pentru aceste categorii. Anul trecut instituția, prin finanțări europene demara un nou proiect, „Facilitarea inserției pe piața muncii a persoanelor cu dizabilități”.

Ministerul Muncii și incluziunea socială pentru persoanele cu dizabilități

ANul 2022 a  ăînsemnat una flux de fnduri venite de la Comisia Europeană, în principal prin planul PNRR. Astfel că au fost demarate un număr important de programe sociale, unele dintre ele pentru aproape întreaga masă a populației, altele dedicate și targette pe anumite categorii, mai speciale, în cazul de față persoanele cu dizabilități.

La începutul anului trcut, în cadrul Ministerului Muncii, prin Autoritatea Naţională pentru Drepturile Persoanelor cu Dizabilităţi, și cu finanțare europeană și de la bugetul de stat, se demara un poriect ce-i viza strict pe românii cu dizabilități și apți de muncă, ținând cont denumărul de șomeri din cadrul acestei categorii. Proiectul, denumit „Facilitarea inserției pe piața muncii a persoanelor cu dizabilități”, conform datelor, a fost un succes pentru anul care tocmai s-a încheiat, asta însemnând concret:

  • 7000 persoane cu dizabilități informate și consiliate în vederea angajării;
  • 200 persoane cu dizabilități, non-NEET pentru care se finanțează subvenții conform art.80 și  art. 85  din Legea nr. 76/2002  privind  sistemul  asigurărilor pentru  șomaj și stimularea ocupării forței de muncă;

Tot anul trecut, la final, Ministerul Muncii lua decizia de a înainta către Comisia Europeană propunerea de a continuaq și în 2023 acest program, dar de data asta cu câteva modificări importante.

 

Vezi și:  Ce faci dacă ai pierdut cardul cu tichetele sociale. Primul lucru de care trebuie să ţii cont dacă se întâmplă asta

În 2023 ministerul anunță vouchere de 25.000 de lei de la stat

În cazul de față este vorba de o formă de ajutor pentru pesoanele cu dizabilități, în sensul unor vouchere de 25.000 de lei care vor putea fi folosiți la decontarea achizițiilor de echipamente, tehnologii asistive și de acces, cu preponderență accâsnud-se pe persoanele cu dizabilități vârstnice și apte de muncă, cu vârste cuprinse între 55 și 64 de ani. Conform aceluaiși proiect menționat anterior, la care s-au adăugat și aceste modificări, persoanele cu dizabilități din această categorie de vârstă vor avea de îndeplinit anumite condiții clare și justificate prin acte doveditoare:

  • să aibă o dizabilitate atestată prin certificatul de încadrare în grad de handicap,
  • să se află în căutarea unui loc de muncă,
  • să nu aibă un loc de muncă în prezent,
  • să aibă vârsta cuprinsă între 18 şi 65 ani, inclusiv elevi şi studenţi,
  • să fie înscriși la AJOFM ca fiind în căutarea unui loc de muncă,
  • se semnează acordul privind participarea la măsurile pentru stimularea ocupării forţei de muncă,
  • să participe la minimum două activităţi de informare, consiliere, mediere,
  • să depună dosarul cu documentele necesare la DGASPC.

 

Un amendament adus la aceste modificări este cel legat de valoarea echipamentelor achiziționate, în sensul în care, dacă valoarea acestora este mai mare decât aceste vouchere de 25.000 delei, diferența nu va fi suportată prin program, ci direct de persoana care le achiziționează.