Vor fi sau nu amendați românii care nu poartă mască? Mesajul lui Marcel Vela pentru populație

Marcel Vela, ministrul Internelor, a declarat că românii prinși fără mască vor fi amendați. Sursa foto: Inquam Photos / Ciprian Petcut

Ministrul Afacerilor Interne, Marcel Vela, a vorbit despre obligativitatea purtării măștii de protecție, dar și despre cum vor fi sancționați cei care vor fi surprinși fără măsuri de protecție în spațiile publice închise, însă a amintit și de cei care vor scăpa fără amendă.

Marcel Vela, ministrul Internelor, a declarat că românii prinși fără mască vor fi amendați

Marcel Vela a fost plecat la Budapesta și nu știe exact dacă a fost sau nu emis ordinul de către Ministerul de Interne şi de către Ministerul Sănătăţi privind amenzile pentru cei care nu poartă măști de protecție în spațiile publice închise.

„Ideea este că nepurtarea măştii este un caz care nu e compatibil cu regulile şi în mod normal el trebuie sancţionat. Probabil că sunt şi unele cazuri de excepţie, nu ştiu, probabil cei care sunt alergici sau cei care pot motiva că purtarea măştii le face rău, dar acest lucru va fi stabilit de Ministerul Sănătăţii”, a adăugat Vela.

Marcel Vela, ministrul Internelor, a declarat că românii prinși fără mască vor fi amendați
Marcel Vela, ministrul Internelor, a declarat că românii prinși fără mască vor fi amendați

Încă nu se cunoaște cuantumul amenzilor

Despre cuantumul amenzilor, el a susţinut că „este stabilit în lege, doar se implementează prin ordin fapta şi penalizarea”.

„Aşa cum ştiţi, este obligatoriu să purtăm mască în spaţii închise. (…) Fie că mergem la magazin, fie că mergem cu autobuzul, tramvaiul sau metroul. Această obligaţie revine în principal agentului economic care face transportul, adică el trebuie să ştie că un cetăţean nu poate să fie pasager dacă nu are masca la el, care să protejeze nasul şi gura”, a mai spus Marcel Vela.

În România au fost înregistrate până în prezent 17,191 de cazuri de îmbolnăviri, din care 10. 166 de pacienți au fost declarați vindecați. Totuși, 1,141 de persoane și-au pierdut viața din cauza temutului virus. Printre ultimele victime se numără și ÎPS Pimen, Arhiepiscopul Sucevei și Rădăuților. Acesta era internat la Spitalul Metei Balș din Capitală încă din data de 20 aprilie, iar în noaptea de 19 spre 20 mai a pierdut lupta cu temutul virus. ÎPS Pimen avea 90 de ani și era cel mai în vârstă membru al Sfântului Sinod.

DĂ PLAY ȘI FII MAI INFORMAT DECÂT PRIETENII TĂI