Liderul ucrainean a anunțat, în urmă cu puțin timp, că dorește să aibă o intervenție directă cu omologul său chinez, Xi Jinping, pentru a purta „discuții directe” referitoare la încetarea războiului. Ajuns la capătul puterilor, Volodimir Zelenski este dispus să negocieze cu Republica Chineză condițiile în care acest conflict militar sângeros s-ar putea termina.
În cursul acestei dimineți, un interviu acordat de președintele Volodimir Zelenski pentru „South China Morning Post” a atras atenția scenei politice internaționale. Potrivit acestuia, o posibilă discuție între el și liderul chinez, Xi Jinping, ar putea fi rezolvarea pentru încetarea războiului. Astfel, Zelenski face apel la puterea politică și economică a Chinei, pe care ar putea să o folosească asupra Rusiei, cu scopul de a o convinge să înceteze focul și, implicit, războiul.
„Este un stat foarte puternic. Este o economie puternică. Deci poate influenţa din punct de vedere politic şi economic Rusia. Şi China este (de asemenea) membru permanent al Consiliului de Securitate al ONU”, a declarat preşedintele Ucrainei, potrivit Reuters.
Referitor la singurele negocieri posibile între Ucraina și Rusia a vorbit, ieri, un oficial rus, care a transmis că între cele două țări au existat, de la începutul războiului și până acum, 27 de schimburi între prizonieri și soldați morți.
„Cu participarea Crucii Roşii, a fost posibil să se organizeze dialogul cu Kievul privind schimbul de prizonieri şi de soldaţi morţi. Până în prezent au fost efectuate 27 de astfel de operaţiuni”, a declarat adjunctul ministrului rus al apărării, Aleksandr Fomin, în cadrul unei întâlniri cu ataşaţii militari străini, potrivit agenţiei de presă Interfax, citată de Agerpres.
În cadrul unui mesaj transmis de liderul ucrainean, acesta și-a exprimat regretul față de evenimentele catastrofale din ultimele luni, pe plan mondial. Din păcate, atât răboiul izbucnit în Ucraina, cât și disputele dintre Kosovo și Serbia sau cele din Taiwan reflectă lipsa securității mondiale.
”Există o mulţime de rapoarte despre situaţii de conflict şi ameninţări care există în alte zone geografice. Mai întâi – Balcanii, apoi – Taiwan, acum poate fi vorba de Caucaz… Toate aceste situaţii par diferite, deşi sunt unite de un singur factor, şi anume: arhitectura globală de securitate nu a funcţionat. Dacă ar fi funcţionat, nu ar fi existat toate aceste conflicte”, a afirmat Zelenski în ultimul mesaj postat pe reţelele de socializare.
Președintele ucrainean atrage atenția asupra faptului că, războiul din Ucraina a pus în evidență și mai mult lipsa de securitate la care este expusă orice țară, atâta timp cât terorismul nu poate fi eliminate.
”Poporul nostru a unit lumea liberă nu doar în jurul luptei lor pentru libertate, ci şi pentru a înţelege cât de fragilă este libertatea noastră, libertatea fiecărei naţiuni din Europa şi din alte părţi ale lumii.
Această fragilitate poate fi protejată doar printr-o acţiune comună, iar pentru ca acest lucru să funcţioneze pe termen lung trebuie să existe o arhitectură de securitate globală eficientă care să asigure că niciun stat nu mai poate recurge vreodată la teroare împotriva unui alt stat”, a concluzionat Volodimir Zelenski.