La o zi după ce statele membre UE au semnat un acord privind reducerea în mod coordonat a consumului de gaze pentru a ajuta Germania, care este puternic afectată de scăderea livrării gazelor rusești, Volodimir Zelenski a transmis un mesaj către Europa. Astfel, liderul ucrainean le promite tuturor statelor europene ajutor privind exporturile de energie electrică, care urmează a fi mărite.
În urmă cu două zile, Gazprom, compania rusă de energie controlată de stat, a anunțat reducerea semnificativă a livrărilor de gaze prin conducta principală Nord Stream 1 către Europa, invocând din nou probleme tehnice.
În urma anunțului făcut, s-a luat în considerare propunerea făcută de Comisia Europeană, săptămână trecută, respectiv de a reduce consumul de gaze naturale al blocului comunitar cu 15%, în vederea pregătirii pentru o posibilă întrerupere totală a livrării de gaze rusești.
Astfel, în cursul zilei de miericuri, statele UE au aprobat un plan de reducere coordonată a consumului de gaze, acord care va intra în vigoare începând cu 1 august și se va termina în luna martie.
Decizia reducerii consumului de gaze a fost lăudată de președinta Comisie Europene, Ursula von der Leyen, care a felicitat statele membre pentru promptitudinea de care au dat dovadă în a preveni o posibilă criză energetică cauzată de Rusia.
În discursul de miercuri spre joi, liderul ucrainean le promite statelor europene că țara sa este pregătită să-și sporească exporturile de energie electrică către Europa pentru a ajuta aceste state să facă față crizei gazelor rusești impusă de Putin.
„Vom creşte exporturile noastre de energie electrică către consumatorii din Uniunea Europeană. Exporturile noastre ne permit nu numai să ne majorăm veniturile în valută, dar şi să-i ajutăm pe partenerii noştri să reziste presiunii energetice ruse. Vom face treptat din Ucraina o ţară garant al securităţii energetice a Europei”, a transmis Volodimir Zelenski.
De menționat este faptul că, documentul convenit la Consiliul Extraordinar al Energiei exclude de la acest acord al reducerii consumului de gaze acele țări care nu sunt interconectate cu rețelele de gaz ale altor țări membre, având în vedere că nu vor putea elibera volume semnificative în gazoducte în beneficiul celorlalte țări.
„Solidaritatea nu are nimic de câștigat dacă impunem economii la gaze unei insule care nu poate trimite gaze către Europa Centrală”, a transmis Teresa Ribera Rodriguez, ministrul spaniol pentru Tranziția Ecologică.