Volodimir Zelenski, mesaj dur pentru parlamentarii din Israel după refuzul de a oferi ajutor Ucrainei: „Noi vrem să trăim, dar vecinii ne vor morți”

În cursul zilei de duminică, Volodimir Zelenski a transmis un mesaj dur către partenerii internaționali, reproșându-le că nu se implică în acest război dur, în care Rusia îi dorește morți pe ucraineni. Mai exact, președintele Ucrainei li s-a adresat parlementarilor din Israel, cărora le-a solicitat furnizarea de arme, cât și impunerea unor sancțiuni pentru Rusia.

Zelenski, disperat în fața atacurilor neîncetate ale Rusiei

Președintele Ucrainei a avut o intervenție în fața Parlamentului din Israel, moment în care a expus situația delicată în care se află țara pe care o conduce. Volodimir Zelenski a admis că Israelul are acea mai bună apărare antiaeriană din lume și este convins că poate să salveze viețiile ucrainenilor dacă dorește să se implice în acest război: „Puteți cu siguranță să ne ajutați poporul nostru, să salvați viețile ucrainenilor”, a afirmat acesta.

De asemenea, președintele Zelenski a făcut și o paralelă între acest moment istoric și desfășurarea celui de-al Doilea Război Mondial, subliniind avantajele pe care le-au avut atunci evreii.

„Ucrainenii au făcut o alegere acum 80 de ani. Ei i-au salvat pe evrei. (…) Cetățenii Israelului! Acum voi aveți de făcut o astfel de alegere. (…) Am dreptul să compar istoria noastră cu a voastră, lupta noastră pentru supravieţuire cu al doilea Război Mondial. Alegerea este a voastră, fraților și surorilor, iar voi trebuie să trăiți apoi cu răspunsul vostru, poporul Israelului”, le-a transmis Zelesnki membrilor din Parlamentul şi Guvernul Israelului.

Zelenski a menționat, de asemenea, că ziua de 24 februarie are o semnificație dublă cu conotație tragică, explicând că această zi „a intrat în istorie de două ori şi în ambele rânduri ca o tragedie – pentru ucraineni, pentru evrei, pentru Europa, pentru întreaga lume. La 24 februarie 1920 a fost înfiinţat Partidul Naţional Socialist din Germania, partid care a luat milioane de vieţi şi a distrus oameni. În aceeaşi zi în 2022, a fost emis un ordin criminal de invadare a Ucrainei”, a adăugat acesta.

Răspunsul Israelului la solicitările lui Zelenski

După ce a cerut arme și protecție aeriană din partea Israelului, căruia i-a solicitat să se alăture Occidentului în aplicarea sancțiunilor Rusiei, Zelenski a amintit vorbele Goldei Meir, fost prim-ministru israelian: „Intenționăm să trăim, dar vecinii noștri vor să ne vadă morți!”, încercând să afle de ce Israelul și-a păstrat poziția neutră în acest război dur împotriva Ucrainei.

Acesta și-a exprimat regretul cu privire la respingerea Ucrainei din NATO, dând asigurări că soarta țării ar fi fost alta, dacă ar fi făcut parte din cadrul organizației.

Discursul lui Zelenski care a făcut referire și la Holocaust a indigat mulți oficiali israelieni, care au afirmat că sunt cu sufletul alături de Ucraina, însă acest război nu poate fi comparat cu ororile Holocaustului.

“Eu îl admir pe preşedintele Ucrainei şi susţin poporul ucrainean cu inima şi cu faptele, dar istoria teribilă a Holocaustului nu poate fi rescrisă. Războiul este teribil, dar comparaţia cu ororile Holocaustului şi cu soluţia finală este revoltătoare”, a transmis ministrul israelian al Telecomunicaţiilor, Yoaz Hendel, care a menționat că evenimentele marcante din trecut au avut loc inclusive pe teritoriul Ucrainei.

De asemenea, deputatul isralelian Yuval Steinitz a afirmat că discursul lui Zelenski pare a lua forma unei negări a Holocaustului, lucru inadmisibil pentru istoria evreilor.

“Războiul este mereu un lucru teribil, dar orice comparaţie între un război clasic, oricât de greu ar fi, şi distrugerea a milioane de evrei în camere de gazare în cadrul structurilor soluţiei finale reprezintă o distorsionare a istoriei”, a transmis Yuval Steinitz, după paralela pe care Zelenski a făcut-o cu răzbiul de astăzi din Ucraina.