Conflictul din Ucraina pare-se că nu se va termina curând. Întreaga lume asistă la ceea ce se întâmplă astăzi în Ucraina, și la apelul disperat al președintelui Volodimir Zelenski către Occident de a-i ajuta țara. De cealaltă parte, motivațiile lui Putin sunt că își dorește o curățare a Ucrainei de elementele neo-naziste care ar fi acaparat puterea democratică. Dar ceea ce părea a fi o motivație corectă, s-ar putea întoarce împotriva sa, mai ales că președintele ucrainean este de origine iudeică. Plecând de la această idee, mai multe voci politice, inclusiv din România, spun că acest aspect ar putea deveni arma pe care Zelenski o poate folosi în descongestionarea situației, bazându-se pe ajutorul Israelului. Dar, cu toate că Israelul este un aliat puternic al Statelor Unite, iar liderii săi au o relație bună cu Volodimir Zelenski, președintele evreu al Ucrainei, nu vrea să provoace Rusia.
În ziua în care Rusia a invadat Ucraina, premierul israelian, Naftali Bennett, nu a menționat Rusia nici măcar o dată. Premierul a spus că s-a rugat pentru pace, a făcut apel la dialog și a promis sprijin pentru cetățenii ucraineni. Dar nu a făcut nicio aluzie la implicarea Moscovei, cu atât mai puțin a condamnat-o, și a fost lăsat, așa cum era prevăzut, ca ministrul de externe Yair Lapid, să critice Moscova într-o declarație separată în acea zi.
Dublul act precaut al celor doi a întruchipat legătura în care războiul din Ucraina a plasat Israelul. Israelul este un partener-cheie al Statelor Unite, iar mulți israelieni apreciază legăturile culturale de lungă durată cu Ucraina, care, timp de câteva luni în 2019, a fost singura țară, în afară de a lor, care avea atât un președinte evreu, Volodimir Zelenski, cât și un prim-ministru evreu.
Dar Rusia este un actor critic în Orientul Mijlociu, în special în Siria, vecinul de nord-est și inamicul Israelului, iar guvernul israelian consideră că nu poate risca să piardă favorurile Moscovei. În cea mai mare parte a ultimului deceniu, forțele aeriene israeliene au lovit ținte militare iraniene, siriene și libaneze din Siria fără interferențe, încercând să oprească fluxul de arme pe care Iranul îl trimite către combatanții din Siria, cât și în Liban și să limiteze o acumulare militară la granița sa nordică.
De asemenea, Israelul dorește să își lase suficient spațiu pentru a acționa ca intermediar în conflict. În urma solicitărilor ucrainene, Naftali Bennett s-a oferit de cel puțin două ori să medieze între Rusia și Ucraina, cel mai recent duminică, când premierul israelian s-a grăbit brusc de la o ședință de cabinet pentru a vorbi cu președintele Rusiei, Vladimir Putin, timp de 40 de minute.
Oficialii israelieni, inclusiv Naftali Bennett, au făcut naveta între omologii lor ruși, ucraineni și americani duminică după-amiază, într-o mediere care ar fi putut contribui la decizia Ucrainei de a se întâlni cu oficialii ruși la granița dintre Belarus și Ucraina.
Israelul, care cere adesea ca aliații săi să îl susțină necondiționat, se află în poziția incomodă de a părea că refuză să critice public Rusia, chiar și atunci când alte țări cu mize aparent mai mari au condamnat războiul lui Putin. „Este o situație delicată pentru Israel”, a declarat Ehud Olmert, un fost prim-ministru israelian care a avut deseori de-a face cu Putin în timpul mandatului său.
Citește și: Crucea Roșie Română, ajutor și în interiorul Ucrainei. Până unde se poate merge în țara vecină
Știindu-se care îi sunt originile președintelui ucrainean, mai multe voci, inclusiv din clasa politică românească, au marjat pe această idee. Mulți, precum politicianul român de origine evreică, Ilan Laufer, spun că Volodmir Zelenski ar putea folosi acest lucru ca un atuu în implicarea Israelului în medierea acestui conflict.
„Zelenski nu a bătut monedă pe faptul că e evreu, dar nici nu și-a ascuns credința. În ultima perioadă de timp el și-a asumat cu certitudine rolul de ucrainean care își apără țara.
A făcut acest lucru mai intens, așa cum era și normal, mai ales de când Rusia a invadat Ucraina. Însă va juca cu atenție și cartea mozaică”, susține Ilan Laufer, un politician român cu origini evreiești, pentru Impact.ro.
Același Ilan Laufer este convins că următoarea mișcare a președintelui ucrainean este să atragă Israelul „în stabilirea unui Acord de Pace sau măcar a unui armistițiu între țara sa și Rusia”, iar politicianul român aduce și argumentele:
„De ce spun asta? Fiindcă președintele ucrainean a făcut deja publică această dorință.
În plus, Israelul a rămas una dintre puținele țări din lume la ora actuală, care se poate lăuda cu faptul că are încă relații bune și cu Ucraina, și cu Rusia.
Ca atare, partea israeliană se poate implica într-o asemenea poveste, care nu va fi deloc simplă”, adaugă același Ilan Laufer.
Un atuu în plus, care să susțină afirmațiile politicianului român, este prezența oligarhului rus Roman Abramovici la negocierile de pace de duminică, ținute la Minsk. Celebrul miliardar are atât cetățenie israeliană, cât și portugheză, iar conform unor surse, acesta se afla la Minsk la cerea lui Zelenski, și nicidecum a președintelui Putin.