Volodimir Zelenski lansează amenințări fără precedent după rezultatele referendumurilor organizate de Putin: „Repet, pentru cei care înțeleg doar rusa”

Volodimir Zelenski lansează amenințări fără precedent după rezultatele referendumurilor organizate de Putin: „Repet, pentru cei care înțeleg doar rusa
Volodimir zelenski, în timpul unui discurs Sursă foto: Washington Post

În urma evenimentelor marcante desfășurate pe pământ ucrainean, Volodimir Zelenski devine din ce în ce mai sigur că Rusia nu va reuși să fure niciun teritoriu al Ucrainei, așa cum s-a întâmplat în 2014, odată cu anexarea Peninsulei Crimeea. Liderul ucrainean a transmis avertismente de viață și de moarte către soldații ruși, în timp ce acesta îi informează pe cetățenii ucraineni în ce situație se află țara și câtă siguranță garantează poporului.

Volodimir Zelenski, mesaj pentru soldații lui Vladimir Putin

Mobilizarea parțială decretată de Vladimir Putin a agitat și mai mult situația războiului din Ucraina, eveniment care a crescut îngrijorări în rândul Occidentului, mai ales că a venit la pachet cu o altă amenințare nucleară, cât și cu organizarea unor referendumuri ilegale pentru anexarea teritoriilor ocupate la Rusia.

În urmă cu câteva ore, președintele ucrainean le-a transmis soldaților trimiși de Vladimir Putin să lupte în Ucraina că au doar două variante să supraviețuiască, respectiv, să fugă sau să se predea. Acesta le-a vorbit în limba rusă pentru a fi sigur că mesajul a fost înțeles de toată lumea.

Mai mult, Volodimir Zelenski a făcut un scurt rezumat al vieții acestor soldați, al căror singur obiectiv ar trebui să fie salvarea propriei vieți.

„Totul este clar pentru noi. Prin urmare, repet… Pentru cei care înţeleg doar rusă. Dacă vrei să trăieşti, fugi. Dacă vrei să trăieşti, predă-te. Dacă vrei să trăieşti, luptă pe străzile tale pentru libertatea ta. Totul ti-a fost luat oricum. Sau poate cineva dintre voi are platforme petroliere? Palate? Podgorii? Poate iahturi? Sau vreo bancă? Pentru ce lupţi?

Singurul lucru pe care îl ai sunt împrumuturi, ceva de mâncare seara şi acum e mobilizare. Luptă pentru ceea ce este al tău! Stai departe de pământul nostru, sufletul şi cultura noastră”, a transmis preşedintele ucrainean.

Mesajul lui Zelenski pentru ucraineni

Președintele le-a transmis cetățenilor din Ucraina, în timpul discursului de miercuri noapte spre joi, că principalul scop în acest moment este să stabilească un plan de atac cu partenerii, pentru a evita ca Rusia să fure ilegal teritoriu țării lor.

De asemenea, Volodimir Zelenski amintește că nu trăim în anul 2014, atunci când Putin a reușit să anexeze Pensinsula Crimeea folosind aceeași strategie ilegală.

„Principala noastră sarcină acum este să coordonăm acţiunile cu partenerii ca răspuns la referendumurile false organizate de Rusia şi la toate ameninţările conexe.

Nu este 2014. Totul este clar pentru toată lumea. Şi cu siguranţă vor fi acţiuni”, a adăugat președintele.

În continuare, Volodimir Zelenski a avertizat Rusia că nimeni nu se teme de amenințările lansate, ci mai mult, Occidentul va acționa și mai puternic, pedepsind țara invadatoare mai mult decât până acum.

„Dacă cineva din Rusia crede că poate ‘scăpa’ cu tot ce face pe teritoriul ocupat, dacă cineva din Rusia speră că lumea îşi va abandona propriile valori, speriaţi de un alt anunţ rusesc de anexare, se înşală.

Fiecare pas ulterior de escaladare a ocupantului nu face decât să confirme faptul că lumea trebuie să acţioneze şi mai dur”, a avertizat Zelenski.

Ulterior, președintele a menționat că a avut o serie de negocieri cu oficialii mai multor țări, în ceea ce privește o acțiune fermă împotriva Rusiei după referendumurile false organizate de Putin. Printre aceștia se numără preşedintele Turciei Erdogan, cancelarul Germaniei Scholz, premierul Canadei Trudeau, premierul Marii Britanii Truss, secretarul general al ONU Guterres, preşedintele Consiliului European Charles Michel.