Rezultatele parțiale ale referendumurilor ilegale organizate de Vladimir Putin în cele patru regiuni ocupate au fost anunțate, ceea ce înseamnă că cetățenii au optat pentru anexarea acestora la Rusia. În urma anunțului făcut de Moscova, mai multe țări au reacționat rapid, manifestându-și susținerea pentru Ucraina. Printre acestea se află și Germania, al cărui reprezentat a fost cancelarul Olaf Scholz. Află care este planul Germaniei cu privire la modul în care se vor desfășura locurile de aucm înainte.
Cancelarul german Olaf Scholz a condamnat în termeni duri referendumurile ilegale ale Rusiei, afirmând că rezultatele nedemne ale acestora nu va influența cu nimic sprijinul Germaniei pentru Ucraina. Reacția acestuia a venit la scurt timp după anunțul făcut de agenția de presă de stat rusă RIA Novosti privind voturile alegerea ocupanților. Astfel, 97% dintre cetățenii regiunilor ucrainene ocupate de trupele ruse și de cele separatiste, Donețk, Luhansk, Zaporojie și Kherson au fost de acord cu anexarea acestora de către Rusia.
Cancelarul german a dat asigurări că Ucraina va primi tancuri de concepţie sovietică şi vehicule de luptă din partea țărilor membre NATO, urmând ca stocurile acestora să fie refăcute în timă de către Germania şi alte ţări care beneficiază de echipament militar occidental.
„Nu vom accepta rezultatele acestor simulacre de referendumuri, iar sprijinul nostru pentru Ucraina nu va fi diminuat.
Germania sprijină Ucraina cât de bine poate şi în acelaşi timp face tot posibilul pentru a preveni un conflict direct între NATO şi Rusia”, a declarat Scholz pentru ediţia de miercuri a publicaţiei Neue Osnabrücker Zeitung, potrivit Agerpres.
În apărarea Ucrainei au apărut reacții și din partea ambasadorilor Marii Britanii, Albaniei, SUA și Italia, care au calificat aceste referendumuri drept „ilegale și ilegitime”, amintind de anexarea similară a Peninsulei Crimeea, în 2014.
Cu o ipocrizie specifică Rusiei, fostul președinte rus și aliat al lui Vladimir Putin a reacționat imediat după aflarea rezultatelor parțiale ale referendumurilor, transmițând mesajul „Bine ați venit acasă, în Rusia!” pe Twitter.
În urmă cu o zi, acesta a lansat prin intermediul unei postări amenințări nucleare, criticându-i aspru pe Joe Biden și Liz Truss, premierul britanic, despre care a spus că sunt pregătiți în orice moment „de un schimb de lovituri nucleare cu Rusia”.
Actualul vicepreședinte al Consiliului de Securitate al Rusiei a reiterate dreptul Rusiei de a folosi armele nucleare, atâta timp cât țara este atacată cu aceste arme, astfel că recurgerea la acest tip de apărare se va face doar dacă va fi atacată.
„Trebuie să vă reamintesc din nou – pentru cei surzi care se aud doar pe ei înșiși. Rusia are dreptul de a folosi arme nucleare dacă este necesar, în cazuri prestabilite, în strictă conformitate cu fundamentele politicii de stat în domeniul descurajării nucleare.
Dacă noi sau aliații noștri suntem atacați folosind acest tip de armă. Sau dacă agresiunea cu folosirea armelor convenționale amenință însăși existența statului nostru. Președintele Rusiei a vorbit direct despre asta recent”, a avertizat Medvedev pe Telegram.