În ciuda perioadei foarte tensionate generate de războiul din Ucraina, Dimitri Peskov, purtătorul de cuvânt al Kremlinului a ținut să ofere ultimele informații legate de candidatura lui Vladimir Putin la alegerile prezidențiale din 2024. În timp ce Occidentul nu știe cum ar putea să influențeze înlăturarea lui Putin de la putere, la Moscova, lucrurile sunt purtate la alt nivel. Care este, de fapt, adevărul?
La sfârșitul lunii octombrie, publicaţia independentă Meduza a oferit primele informații legate de pregătirile de la Kremlin în vederea alegerilor prezidenţiale din 2024, la care Putin se gândea că își va adjudeca un nou mandat, potrivit Agerpres.
Preşedintele Putin a ocupat funcţia de preşedinte din 2000 până în 2008 şi din 2012 până în prezent, el având dreptul de a candida la alegerile prezidențiale până în 2036. Acest drept a fost câștigat după ce, în anul 2020, ruşii au votat în proporţie de 77,92% revizuirea Constituţiei, noile schimbări permițându-i lui Vladimir Putin să rămână la putere până în 2036, atunci când va împlini 84 de ani.
Liderul de la Kremlin a venit la putere pe 9 august 1999, atunci când a ocupat pentru prima dată funcția de premier.
Cu toate oportunitățile pe care Vladimir Putin le are ca președinte pentru viitor, el este în acest moment unul dintre cei mai vânați lideri, având în vedere comandarea invaziei rusești în Ucraina.
Deși este conștient de antipatiile pe care le-a atras, mai ales în Occident, se pare că Putin nu s-a decis încă dacă va candida sau nu la alegerile prezidențiale din 2022.
Anunțul a fost confirmat de către purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dimitri Peskov, care a transmis că este prea devreme pentru ca Putin să știe dacă va candida sau nu, având în vedere că în această perioadă este foarte ocupat.
„Încă nu l-am auzit să spună dacă va candida sau nu. Asta înseamnă că este încă puţin devreme”, a spus purtătorul de cuvânt al Kremlinului.
Chiar și așa, anunțul candidaturii în perioada apropiată alegerilor nu mai este un secret pentru nimeni, mai ales că acest gest a fost făcut de liderul rus și la alegerile prezidențiale anterioare, astfel că intenția sa de a rămâne la putere este pentru mulți deja evidentă.
În urmă cu puțin timp, doctorul în istoria Rusiei, Armand Goșu, a declarat în cadrul conferinţei „Un an de război. Invazia Rusiei în Ucraina”, organizată de către Fundaţia Academia Civică şi Fundaţia Spandugino, că Vladimir Putin ar putea fi înlăturat foarte greu de la putere, astfel că el s-a asigurat în tot acest timp că au fost înlăturați toți posibilii adversari politici.
„E greu de imaginat un scenariu în care se va produce o schimbare la Moscova, în care după Putin să urmeze nişte democraţi. Putin înainte de război sau în pregătirea războiului, a distrus orice urmă de opoziţie în Rusia.
E mai probabil un scenariu în care Putin va fi de-ai săi îndepărtat de la putere, nu ştiu, i se va lua viaţa, pot fi imaginate diverse scenarii, iar singura structură în momentul acesta care poată să desfăşoare un tip de acesta de operaţiuni, un transfer de putere, e totuşi FSB”, a declarat Armand Goșu.