Cu mult timp înainte de declanșarea ostilităților din Ucraina, și recent în Orientul Mijlociu, Rusia și China aveau deja semnate parteneriate militare. Dar, odată cu escaladarea celor două situații, analiștii spun că Vladimir Putin sperie Occidentul, și se pare că temerile sunt întemeiate.
Anul 2019, cel puțin din punct de vedere geo-politic, a fost unul al marilor surprize, majoritatea venind dinspre Kremlin și Beijing, deși, mult timp după ce Moscova și Beijingul și-au normalizat relațiile în 1989, ambele țări au respins însăși ideea de alianțe, considerând că acestea nu fac decât să sporească tensiunile în diferite părți ale lumii.
Este momentul în care Vladimir Putin, la forum Valdai, în discursul său avea două puncte fundamentale în ceea ce privește China. Printre acestea și confirmarea sa oficială că Rusia ajută China să creeze un sistem de detectare a lansării de rachete.
Discursul a atras mai multă atenție, dar nu mai puțin importantă a fost evaluarea lui Putin privind starea relațiilor ruso-chineze, acesta declarând: ”Aceasta este o relație aliată în sensul deplin al unui parteneriat strategic cu multiple fațete”.
Din acest punct de plecare, toate marile cancelarii au privit cu mai multă atenție și circumspecție toate celelalte acțiuni ruso-chineze, iar totul avea să aibă un punct culminant la declanșarea conflictului din Ucraina, când China, deși foarte atentă în declarații, a decis să susțină interesele militare ale Rusiei în zonă.
Încă din perioada Războiului Rece, atât SUA, cât și URSS, ulterior Rusia lui Putin, aua vut mari interese în Orientul Mijlociu, majoritatea de infliuență și de ordin economic. Ambele tabere au susținut și finanțat diverse grupări, pentru a putea controla zona.
Dar, odată cu atacurile Hamas din 7 octombrie, și răspunsul extrem de dur al Israelului, susținut oficial de Joe Biden, se pare că Rusia și China au decis să-și întărească ”cea mai importantă alianță”, așa cum declara miercuri Vladimir Putin.
Pasul cel mai evident a fost trimiterea unuia din cei mai importanți generali chinezi de armată, Zhang Youxi,a la Moscova, iar la întâlnirea cu liderul rus, presa a preluat declarațiile acestuia din urmă, extrem de directe și cu mesaj către Occident.
”Contactele noastre în domeniul militar și tehnico-militar devin din ce în ce mai importante. Rusia și China nu construiesc o alianță militară în stilul Războiului Rece.
Vedem toate acestea și, împreună cu prietenii noștri, răspundem calm, într-un mod echilibrat, consolidând capacitățile noastre de apărare.”, declara miercuri Vladimir Putin, la întâlnirea cu generalul Zhang Youxia.
În esență, mesajul este unul aproape clar, mai ales îndreptat spre SUA și partenerii săi din NATO, în contextul actualului conflict din Israel, și pe baza unor noi informații referitoare la o posibilă alianță între Rusia, China și Iran, pentru dezvoltarea unor noi sisteme de rachete nucleare.
Citește despre: Occidentul, într-un nou pericol. Pe cine a trimis Vladimir Putin în China și ce planuri are în următoarea perioadă
Într-un alt cadru, mult mai larg, analizele arată că SUA a început să-și piardă din influneță, cel puțin în zona Orientului Mijlociu, și o concentrare a puterii în rândul grupărilor extremiste musulmane, Hezbollah, Hamas și milițiile șiite.
Rămâne de văzut care va fi finalul conflictului dintre Israel și Hamas, dar și care vor fi consecințele ulterioare, în raport cu relațiile dintre Rusia, China și SUA, existând și alte puncte de conflict, precum Taiwan.