„Vladimir Putin se află într-o situaţie de ‘zugzwang’”. 6 scenarii posibile în războiul Rusia-Ucraina

„Vladimir Putin se află într-o situaţie de 'zugzwang'”. 6 scenarii posibile în războiul Rusia-Ucraina
6 scenarii posibile în războiul Rusia-Ucraina

„Vladimir Putin se află într-o situaţie de ‘zugzwang’”, a declarat un oficial de la Kiev. Anton Gheraşcenko, consilier al ministrului de Interne al Ucrainei, a spus că Ucraina s-a transformat deja într-un Afganistan încins pentru Putin. Rușilor le-au fost oprite zborurile și nici nu mai au cu cine să facă schimburi comerciale. Sunt excluși și din competițiile sportive, iar economia se distruge. Oficialul a afirmat că în aceste condiții, Vladimir Putin are șase scenarii, însă niciunul în favoarea sa.

 6 scenarii posibile în războiul Rusia-Ucraina

Gheraşcenko este de părere că Vladimir Putin este acum într-o situație de „zugzwang”, și anume, o situație din șah în care un jucător este în dezavantaj și orice mișcare ulterioară îl poate slăbi și mai mult.

„Putin s-a băgat într-un zugzwang. Încerc să prezic acţiunile ulterioare ale lui Putin. Este dificil când vine vorba de un psihopat narcisist cu un buton nuclear care a trecut toate liniile roşii posibile. Cu toate acestea, văd următoarele scenarii”, a spus oficialul.

Vladimir Putin a dorit să încercuiască Kievul în trei zile, să-l ia cu asalt sau să-i înfometeze locuitori, urmând să forţeze autorităţile ucrainene să capituleze, însă nu a reuşit, a scris Gheraşcenko.

„Ucraina nu va renunţa! S-a transformat deja într-un Afganistan încins pentru invadatori. Dacă Uniunea Sovietică a pierdut 13.500 de soldaţi în zece ani de invazie în Afganistan, Putin a pierdut cel puţin 6.000 de soldaţi într-o săptămână în Ucraina”, a notat el.

Și Aleksandr Lukaşenko, aliatul său din Belarus, este în pragul isteriei, văzând eșecul lui Putin, şi vrea să-i sară în ajutor în regiunile Volînia, Jîtomîr şi Rivne, a atras atenţia Gheraşcenko.

„Ce scenariu va alege Putin?”

Totodată, oficialul ucrainean prevede șase scenarii pentru Putin.

  • „Să continue, cu bombardamente şi atacuri aeriene, încercuirea Kievului şi ofensiva în sud-estul şi centrul Ucrainei. În acelaşi timp, populaţia din teritoriile temporar ocupate se va confrunta cu foamete şi greutăţi teribile”, a zis el.
  • „Reacţia poporului ucrainean este evidentă – distrugerea totală a invadatorilor, zi şi noapte. Kievul, Harkovul, Mariupolul vor deveni Stalingradul, Sevastopolul şi Brestul pentru Putin şi armata de ocupaţie!”, a mai adăugat el.
  • „Să ocupe şi să impună controlul asupra unui teritoriu imens şi dens populat este peste puterea lui Putin. Podurile, drumurile şi liniile de comunicaţii vor fi în mod constant atacate de partizanii noştri”.
  • „Să înceteze ostilităţile şi să retragă armata invadatoare rostogolind în acelaşi timp naraţiunea că operaţiunea de demilitarizare a fost un succes”, a mai adaugat el.
  • „Să se agaţe de putere în timp ce ocupă Donbasul, refuză să returneze Crimeea şi ruinează economia în stilul celei din Coreea de Nord, ceea ce ar duce la foamete şi sărăcie”.
  • „Să plece şi să transfere puterea unui succesor care să renunţe la Crimeea şi la Donbas şi să plătească despăgubiri de miliarde de dolari pentru miile de ucraineni morţi şi distrugerile cauzate economiei”, sună un alt scenariu evocat.

Gheraşcenko crede că o revoltă populară ar putea izbucni în Rusia, pentru a se demola regimul lui Vladimir Putin. Oficialul ia în calcul chiar și varianta destrămării Rusiei în 89 de entităţi separate. Într-un astfel de scenariu, Rusia ar putea cunoaşte sfârşitul violent al Iugoslaviei.

Ori, mai zice oficialul ucrainean „să înceapă un război nuclear, care va fi cea mai cunoscută sinucidere din istorie, nu doar a lui Putin, ci a întregului popor rus”.

„Mi se pare foarte improbabil acest scenariu”, a subliniat el, întrucât „Şobolanul chiar vrea să trăiască”, a scris oficialul ucrainean.

„Ce scenariu va alege Putin? Nu ştiu şi nici nu vreau să ghicesc. Pentru că, după zugzwang, (…) îl aşteaptă doar şah şi mat!”, a notat Anton Gheraşcenko, potrivit „Zerkalo Nedeli”.

Azi este a șaptea zi de război în Ucraina. Bombardamentele rușilor au continuat asupra mai multor orașe, pe lângă Kiev.