Tot mai multe voci avansează scenariul potrivit căruia cucerirea Ucrainei de către Rusia este doar un prim pas făcut de către Vladimir Putin în politica sa expansionistă. Într-o discuție purtată luni cu secretarul de stat american Antony Blinken, președintele Lituaniei, Gitanas Naused, a avertizat că în cazul în care liderul de la Kremlin nu va fi oprit, posibilitatea unei conflagrații mondiale ar fi iminentă.
Deși Ucraina rezistă eroic de 12 zile în fața unui inamic cu mult mai numeros și care dispune de armament net superior față de cel al militarilor ucraineni, unii analiști militari consideră că în cele din urmă armata rusă va reuși să acapareze țara sa vecină și să schimbe regimul ales democratic de la Kiev cu unul fidel principiilor moscovite.
Președintele Volodimir Zelenski a solicitat vineri ca NATO să instituie o zonă de excludere aeriană desupra Ucrianei. De partea cealaltă, șeful Alianței Nord-Atlantice, Jens Stoltenberg, a declarat că o zonă de interdicție aeriană deasupra Ucrainei nu este o opțiune luată în considerare de NATO.
Aceeași idee a enunțat-o și secretarul de stat american Antony Blinken spunând că instituirea unei zone de interdicție aeriană în Ucraina de către SUA și NATO ar putea duce la „un război în toată regula”.
Blinken efectuează în aceste zile o vizită în statele Baltice. Șeful diplomației americane s-a întâlnit cu președintele Lituaniei, iar în cadrul discuției pe care cei doi au avut-o Gitanas Nauseda i-a transmis oficialului american că lumea este obligată să îi ajute pe ucraineni „cu toate mijloacele disponibile”, pentru a-l opri pe Vladimir Putin.
„Şi mă refer la toate mijloacele, dacă vrem să evităm un Al Treilea Război Mondial. Alegerea este în mâinile noastre”, a declarat el.
Lituania, stat membru al NATO, a trimis ajutor militar în Ucraina şi a primit un număr redus de refugiaţi ucraineni de la începutul invaziei ruseşti la 24 februarie.
După discuția cu președintele Lituaniei, Blinken are programate întrevederi cu ministrul de externe și premierul acestei țări. După care, luni și marți urmează să facă vizite în Letonia și Estonia.
Într-o discuție cu angajații ambasadei americane la Vilnius, Antony Blinken a precizat că invazia rusă în Ucraina a schimbat principiile fundamentale concepute să mențină pacea între națiuni.
„Este important ca oamenii să înţeleagă care este miza de fapt. Aceasta trece dincolo de Ucraina, de statele baltice, chiar de Europa”, a spus Blinken.
Belarus, țară care se învecinează cu Letonia și Lituania și care a găzduit trupe rusești sub pretextul unor exerciții militare comune, a permis să lanseze atacuri ale rușilor de pe teritoriul său asupra Ucrainei.
În 2021, Belarus a interzis ambasadoarei americane Julie Fisher să își preia postul și a transmis SUA să își reducă staff-ul, ca reacție la sancțiunile Washingtonului după reprimarea protestelor din 2020 de către președintele belarus Aleksandr Lukaşenko.