Președintele Rusiei, Vladimir Putin, le dă o lovitură dură producătorilor de mașini de lux, iar legea intră în vigoare 1 ianuarie 2022, adică retroactiv. Mașinile ”de lux” vizate sunt BMW, Mercedes-Benz, Audi, Jaguar, Porsche, Rolls-Royce, Land Rover, Maserati, Lamborghini, Ferrari, Bentley și Aston Martin.
Vladimir Putin a semnat o lege care mărește de trei ori taxa pentru mașinile de lux, de la 3 milioane la 10 milioane de ruble, a anunțat ziarul cu profil economic din Rusia, Kommersant.ru. Legea se aplică retroactiv, deoarece data de intrare în vigoare este 1 ianuarie 2022.
Astfel că proprietarii de mașini cu o valoare cuprinsă între 3 milioane și 5 milioane de ruble trebuie să plătească un impozit cu un coeficient de 1,5. Pentru mașinile cu vârsta de un an sau doi, acesta este de 1,3, iar pentru cele cu vârsta de doi sau trei ani – 1,1. Mașinile care sunt incluse pe lista celor ”de lux” sunt: BMW, Mercedes-Benz, Audi, Jaguar, Porsche, Rolls-Royce, Land Rover, Maserati, Lamborghini, Ferrari, Bentley și Aston Martin.
Această lege a fost adoptată ca fiind una dintre măsurile de sprijin public, în contextul sancțiunilor împotriva Rusiei impuse ca un răspuns la „operațiunea militară” din Ucraina. După retragerea mai multor companii auto și creșterea cursului de schimb valutar, prețurile mașinilor au crescut brusc. Prețurile mașinilor naționale au crescut în medie cu 20%, iar cele pentru mașinile străine au crescut cu 30-40%.
Efectul unei astfel de legi ar fi unul în lanț. Astfel, și producătorii de mașini vor încasa o lovitura grea, fiind în situația de a nu mai vinde din cauza taxelor prea mari. Rușii cu bani și-ar putea vinde mașinile de lux pentru a evita noua taxă. Iar dacă mașinile de lux nu vor mai fi cumpărate de ruși, profitul pe țară va scădea, fiind și o lovitură pentru producători, pe importurile în Rusia.
De asemenea, Vladimir Putin a promulgat și noi amendamente la legea votată de Parlament pe 4 martie, prin care se impunea o pedeapsă cu închisoarea de până la 15 ani pentru răspândirea intenționată de știri false despre armată, în contextul războiului din Ucraina.
Astfel, legiuitorii au adoptat amendamente la codul penal care fac din răspândirea de informații false o infracțiune pedepsită cu amenzi sau cu închisoarea. De asemenea, aceștia au impus amenzi pentru apelurile publice la sancțiuni împotriva Rusiei. Aceste amendamente oferă statului rus puteri mult mai mari de a lua măsuri represive.
„Literalmente de mâine, această lege va impune pedepse foarte dure. Acestea sunt pentru cei care au mințit și au făcut declarații care au discreditat forțele noastre armate”, spunea președintele Dumei, Viaceslav Volodin.
În tot acest timp, forțele ruse au continuat să distrugă orașele pașnice ale Ucrainei, la 31 de zile de la izbucnirea războiului, pe data de 24 februarie 2022. Armata Rusiei a precizat că prima fază a campaniei sale militare din Ucraina s-a încheiat, iar a doua etapă a „operaţiunii speciale” se va axa pe „eliberarea completă” a regiunii Donbas.