Vladimir Putin, la capătul puterilor? Ce se întâmplă cu liderul rus în aceste momente, poate fi finalul său
Războiul declanșat de Vladimir Putin în Ucraina, pe 24 februarie 2021 a ajuns la un punct de cotitură. Ucraina, care a anunțat deja declanșarea contraofensivei împotriva trupelor rusești, este încrezătoare în aceste noi operațiuni militare. De cealaltă parte, la Kremlin, presa de stat anunță mari pierderi în rândul trupelor lui Zelensky. Cu toate astea, se pare că elita rusească s-a cam plictisit și a început să nu mai creadă în victoria absolută a lui Vladimir Putin. În acest context, se poate pune întrebarea „Este Vladimir Putin la capătul puterilor?”. Citește mai departe și află ce se întâmplă cu liderul rus în aceste momente. Mulți spun că poate fi finalul său.
Și-au pierdut încrederea în capacitatea lui Vladmir Putin de a câștiga războiul
Celebra publicație „Bloomberg” a publicat recent un articol în care citează mai multe surse de la Moscova, spunând că parte din elita rusă, inclusiv cea care a susținut demersurile lui Putin în Ucraina, și-a pierdut încrederea în capacitatea lui Putin de a câștiga războiul.
„O atmosferă tot mai sumbră cuprinde elita Rusiei în ceea ce privește perspectivele războiului președintelui Vladimir Putin în Ucraina, chiar și cei mai optimiști considerând că un conflict înghețat este cel mai bun rezultat disponibil acum pentru Kremlin.
Mulți din cadrul elitei politice și de afaceri s-au săturat de război și doresc ca acesta să înceteze, deși se îndoiesc că Putin va opri luptele. În timp ce nimeni nu este dispus să-i țină piept președintelui din cauza invaziei, încrederea absolută în conducerea sa a fost zdruncinată de aceasta.”, scrie Bloomberg, citând anumite surse.
Sursele publicației mai spun că singura variantă fiabilă în acest moment ar fi negocierile de la sfârșitul anului. Conform aceleiași publicații, aceste negocieri ar transforma actualul conflict armat într-unul înghețat.
În aceeași măsură, mai spun sursele Bloomberg, negocierile i-ar permite lui Putin să proclame o „victorie Pyrrhus” pentru ruși, „o victorie care nu merită să fie câștigată pentru că se pierd atât de multe pentru a o obține.” (Cuvântul provine de la numele lui Pyrrhus, un rege al Epirului de demult, care a suferit pierderi grele în înfrângerea romanilor la Asculum, în Apulia, în 279 î.Hr.). Iar acest lucru ar duce la păstrarea unei părți din teritoriile ucrainene ocupate.
Kirill Rogov: „Le este teamă să nu devină țapi ispășitori pentru un război fără sens”
Printre cei care au vorbit cu jurnaliștii Bloomberg, referitor la actuala situație a Rusiei în Ucraina, este și Kirill Rogov, cercetător senior la Institutul Gaidar pentru Politică Economică, membru al Consiliului pentru Politică Externă și de Apărare și membru al consiliului de supraveghere al Fundației Misiunea Liberală. Întrebat despre modul în care, inclusiv elita rusă vede actuala situație, analistul politic a dat un răspuns tranșant, poate mai aproape de adevărul acestor zile:
„Există un blocaj de elită: le este teamă să nu devină țapi ispășitori pentru un război fără sens. Este cu adevărat surprinzător cât de răspândită în rândul elitei ruse a devenit ideea unei șanse ca Putin să nu câștige acest război.”, spune Kiril Rogov, fost consilier guvernamental rus care a părăsit țara după invazie.
Este Vladimir Putin la capătul puterilor?
Sondajele din ultima vreme aduc cifre aalarmante cu privire la populația rusă și la nivelul de încredere, cu toate că Rusia este aproape izolată din punct de vedere informațional, iar știrile din afara federației sunt foarte bine monitorizate. Pe de altă parte, ultimele eșecuri, la care se adaugă și atacul asupra barajului de la hidrocentrala Kakhovka, pun într-o altă perspectivă logica și strategia liderului de la Kremlin.
La toate acestea, și poate unul din catalizatorii neîncrederii în abilitățile lui Vladimir Putin, sunt și atacurile din interiorul Rusiei, care sporesc sentimentul de insecuritate, inclusiv cele mai mari atacuri cu drone de săptămâna trecută care au vizat Moscova de la începutul războiului. Luptele s-au extins în regiunea Belgorod, la granița cu Ucraina, punând la îndoială imaginea lui Putin ca garant al securității Rusiei.
Chiar și unii dintre cei care susțin invazia și doresc intensificarea luptei împotriva Ucrainei și-au schimbat atitudinea în legătură cu perspectivele Rusiei într-un război care ar fi trebuit să se încheie în câteva zile și care se află acum în cea de-a 16-a lună.
Naționaliștii conduși de Evgheni Prigozhin, fondatorul grupului de mercenari Wagner, s-au dezlănțuit împotriva ministrului apărării, Serghei Șoigu, și a șefului armatei ruse, Valeri Gerasimov, pentru eșecuri militare, în timp ce fac presiuni pentru o mobilizare la scară largă și legea marțială pentru a evita o înfrângere potențial catastrofală.
„Au fost prea multe greșeli mari. Au existat așteptări cu mult timp în urmă că Rusia va prelua controlul asupra majorității Ucrainei, dar aceste așteptări nu s-au materializat.”, a declarat Serghei Markov, un consultant politic cu legături strânse cu Kremlinul.
Rusia lui Vladimir Putin dispune încă de resurse enorme pentru această luptă
Analiștii sunt de părere, deși datele ar putea contrazice acest lucru, că Rusia mai are încă resurse pentru a continua ostilitățile în Ucraina. Trupele sale sunt instalate pe linia frontului în estul și sudul Ucrainei, iar apărarea aeriană ucraineană a fost ținută ocupată în timp ce rachetele și dronele rusești au căzut asupra țării în ultima lună.
Ucraina a exclus o rezolvare a conflictului care să lase Rusia să ocupe vreun teritoriu al său, în timp ce începe să declanșeze contraofensiva care a fost pregătită luni de zile. Fără a se întrevedea un final al luptelor, oficialii ruși și magnații miliardari știu că se confruntă cu potențiali ani de izolare internațională și cu o dependență tot mai mare de Kremlin, în timp ce Vladimir Putin face presiuni asupra întreprinderilor pentru a susține efortul de război și le interzice celor din jurul său să își părăsească posturile.
Vezi și: Armata rusă l-a trădat pe Putin? Acuzaţia care îl poate distruge pe Serghei Şoigu
Aceștia și familiile lor au fost loviți de înghețarea activelor și de interdicții de călătorie în cadrul sancțiunilor americane și europene care au făcut ca economia Rusiei să devină una dintre cele mai sancționate din lume, distrugând decenii de integrare pe piețele globale. Deci, întrebarea de la început, „Este Vladimir Putin la capătul puterilor?” este cât se poate de justificată, iar analiștii occidentali nu exclud o posibilă reacție dură din partea elitelor rusești și a magnaților împotriva liderului de la Kremlin.