Vladimir Putin este determinat să-și ducă planul până la capăt în ceea ce privește Ucraina. Pe de altă parte, conform unor surse de la Kremlin, inclusiv pe plan local, este determinat să elimine orice formă de protest împotriva acțiunilor sale din ultima vreme. Surse de la Kremlin spun că Putin ar fi luat decizia de a elimina din Consiliul de Securitate al Federației Ruse, cel puțin 4 membri care ar fi protestat împotriva invaziei din Ucraina.
Atunci când președintele rus Vladimir Putin a anunțat o „operațiune militară specială” în Ucraina, la 23 februarie 2022, Consiliul de Securitate al ONU desfășura o reuniune de urgență la ore târzii din noapte, prezidată de Rusia, pe tema crizei în creștere.
Puterile occidentale se așteptau ca invazia să aibă loc, dar momentul ales de Putin a marcat o mustrare fără precedent la adresa ONU, organismul global însărcinat în mod unic cu menținerea păcii internaționale.
De asemenea, mișcarea politică a readus la suprafață o întrebare recurentă. Mai este ONU, o instituție internațională veche de 77 de ani, încă relevantă? Experții în domeniul drepturilor omului și al dreptului, cred că, în ciuda limitărilor Consiliului de Securitate pe care acest război le expune, dreptul internațional și ONU rămân esențiale pentru supraviețuirea umanității.
De cealaltă parte, pe plan intern, așa cum s-a dovedit în ultima vreme, Putin și Duma de Stat au emis legi care îngrădesc dreptul la informații legate de ceea ce se întâmplă în Ucraina. Deși au fost proteste publice împotriva agresiunilor din Ucraina, Putin a fost de neclintit, ordonând poliției să aresteze în masă protestatari, în toate marile orașe din Rusia.
După ultimele negocieri eșuate, Putin s-a văzut în fața unei noi probleme interne. Membri marcanți din Consiliul de Securitate al Federației Ruse au protestat împtriva acțiunilor sale din Ucraina. La fel ca și în cazul protestelor de stradă, și de data asta liderul de la Kremlin a fost de neînduplecat.
Conform unor surse, Vladimir Putin a luat decizia de a elimina din Consiliul de Securitate rusesc cel puțin 4 membri, experți, inclusiv angajați ai institutelor RAS, din consiliul științific din cadrul Consiliului de Securitate.
Acest lucru este precizat pe site-ul de informații juridice, decizia fiind luată, conform comunicării, pe data de 28 martie a.c. Informațiile publicate spun că cei patru sunt ercetătorul-șef al Institutului pentru SUA și Canada al Academiei de Științe a Rusiei, Alexander Panov, directorul științific al Institutului pentru SUA și Canada al Academiei de Științe a Rusiei, Serghei Rogov, directorul Institutului pentru Europa, Alexei Gromiko, și directorul Centrului de Securitate Euro-Atlantică al MGIMO, Alexander Nikitin.