România are pe harta ei, începând cu data de 08 noiembrie 2024, o nouă fabrică.
Este vorba despre fabrica de folii stretch Opal, inaugurată de grupul TeraPlast în parcul industrial din Sărățel (județul Bistrița-Năsăud). Investiția a fost una totală de 18,5 milioane de euro, iar 5,3 milioane de euro au fost primite de la statul român.
Potrivit unui comunicat al companiei, banii primiți de la stat vor fi rambursați sub formă de taxe și impozite în perioada 2026-2030. Din câte se pare, noua fabrică a creat 39 de noi locuri de muncă, dintre care deja 30 au fost ocupate.
Marcel Ciolacu a vorbit, pe pagina lui de Facebook, despre noua fabrică din România.
„Finalizarea noii fabrici Opal, a grupului TeraPlast, este un nou exemplu convingător pentru ce înseamnă reindustrializarea României! Vorbim despre o investiție de 18,5 milioane euro, dintre care 5,3 milioane de euro au fost ajutor de la stat. Susținerea companiilor românești, mai ales a celor ce produc materiale de construcții, este o prioritate și probăm permanent acest obiectiv cu fapte concrete!
Am investit deja 95 de miliarde de lei anul acesta în marile lucrări de infrastructură și vom depăși 120 de miliarde de lei până la finalul anului. Dar este esențial ca aceste investiții să se facă cu materiale de construcție românești și acesta este unul dintre principalele argumente ale reindustrializării economiei, de dezvoltarea companiilor românești care produc, aduc valoare adăugată și creează noi locuri de muncă aici, în țară.
Iar grupul TeraPlast face asta de ani întregi și merită toate felicitările pentru performanța sa economică solidă! Mă bucur că această nouă fabrică înseamnă locuri de muncă bine plătite pentru români, înseamnă taxe la buget, din care putem construi drumuri și spitale, dar și un deficit mai mic pe balanța comercială”, a spus Marcel Ciolacu pe internet.
Potrivit comunicatului celor de la TeraPlast, fabrica Opal adresează o piaţă de aproximativ 30.000 de tone anual, estimată la o valoare de 34 de milioane de euro. În prezent, importurile acoperă 51% din această cerere, echivalentul a 14.000 de tone sau 17,3 milioane de euro. Cu o capacitate de producţie de peste 14.000 de tone anual, fabrica Opal are potenţialul de a înlocui integral aceste importuri.