Vladimir Putin va trimite un mesaj Adunării Federale pe 21 februarie, a declarat astăzi secretarul de presă al șefului statului, Dmitri Peskov, în fața presei. Analiștii presupun că tot ceea ce va declara are legătură cu actuala ofensivă din Ucraina, dar cu toate astea utimele vești de la Kremlin spun că Vladimir Putin a făcut recent declaraţii de necrezut. Conform surselor, liderul rus vrea „să înceteze războiul din Ucraina”.
Ultimele 72 de ore au adus o intensificare a atacurilor rusești pe teritoriul Ucrainei, iar mesajul care reiese de aici este că Rusia nu are în intenție de a opri ostilitățile. Cu toate astea, în cadrul unei vizite de azi a liderului de la Kremlin la una din fabricile de armament, Vladimir Putin a dat de înțeles că ar dori, într-un fel sau altul, încheierea războiului, declarând că „Vreau să spun din nou asta: nu am început nicio ostilitate, încercăm să le punem capăt. Aceste ostilități au fost lansate de naționaliștii din Ucraina și de cei care i-au susținut, în 2014, când a avut loc lovitura de stat. Totul a început cu asta, după care au urmat urmat evenimente din Crimeea și Donbas”.
Așa cum spuneam în introducere, mai sunt câteva zile până la Adunarea Federală de pe 21 februarie, când se așteaptă, conform declarațiilor purtătorului de cuvânt, ca Vladimir Putin să transmită un nou mesaj Rusiei, dar și Occidentului:
„La 21 februarie, președintele Federației Ruse se va adresa Adunării Federale. Aceasta va avea loc la Gostiny Dvor”, a declarat purtătorul de cuvânt al Kremlinului.
Potrivit reprezentantului Kremlinului, Vladimir Putin se va concentra asupra situației actuale. Peskov a răspuns afirmativ la sugestia că situația actuală ar putea include subiecte legate de desfășurarea unei operațiuni militare speciale, de economie și de probleme sociale.
Mesajul anterior către Parlament a fost anunțat în aprilie 2021. După cum a explicat însuși șeful statului, acest eveniment nu a avut loc în 2022 din cauza faptului că situația se dezvolta foarte dinamic și era dificil „să se fixeze rezultatele și planurile concrete pentru viitorul apropiat la un anumit moment dat”.
În majoritatea cazurilor, mesajele au fost citite în fiecare an, dar au existat și excepții. Astfel, Putin nu s-a adresat parlamentului în 2017, atunci a fost amânat pentru 1 martie 2018. Dar, după cum a remarcat la vremea respectivă Serghei Kirienko, prim-adjunctul șefului administrației prezidențiale, un mesaj adresat Adunării Federale este dreptul președintelui, care îl poate pune în aplicare „atunci când consideră necesar”.
Cât despre încetarea focului, Președintele Vladimir Putin declara și în decembrie anul trecut că Rusia dorește să pună capăt războiului din Ucraina și că acest lucru va implica în mod inevitabil o soluție diplomatică.
„Scopul nostru nu este de a învârti volanul conflictului militar, ci, dimpotrivă, de a pune capăt acestui război. Ne vom strădui să punem capăt acestui război și, cu cât mai repede, cu atât mai bine, desigur.”, a declarat Putin în decembrie, conform agenției Reuters.
Putin a făcut aceste comentarii la o zi după ce președintele american Joe Biden l-a primit la Casa Albă pe președintele ucrainean Volodimir Zelenski și i-a promis sprijinul continuu și neclintit al SUA.