Vladimir Putin va fi condamnat pentru războiul din Ucraina, astfel că liderul rus nu ar avea scăpare pentru toate acele acte de cruzime pură produse în războiul din Ucraina, dar și de dinaintea lui. Toate acestea le susține o câștigătoare a premiului Nobel pentru Pace din Ucraina.
Oleksandra Matviiciuk, laureată a Premiului Nobel pentru Pace în 2022, documentează toate actele de cruzime comise de Rusia în războiul cu Ucraina.
Se crede că Vladimir Putin va fi judecat pentru crimele de război, însă după ce nu va mai fi în fruntea Rusiei. Oleksandra Matviiciuk este de părere că asta ar trebui să se facă mai curând.
„Majoritatea liderilor politici cu care vorbesc evocă urmărirea penală a criminalilor de război după căderea regimului lui Vladimir Putin… Trebuie neapărat să ieșim din această stare generalizată de lucruri.
De ce să așteptăm? În era informațională, atrocitățile rusești ni se perindă în fața ochilor și ar trebui să stăm fără să facem nimic? Războiul sugerează că legea nu mai există. Totuși, legea este o chestiune vie, în perpetuă evoluție.
Este urgent ca ea să-și îndeplinească din nou rolul și să rupă cercul impunității acestor criminali. Va fi un drum lung. Dar există o nevoie urgentă de a începe identificarea și urmărirea penală a acestora, soldați ruşi obișnuiți şi, deopotrivă, persoane aflate la cel mai înalt nivel.
Inclusiv Vladimir Putin. Dacă nu alege să pună capăt războiului, la fel ca Adolf Hitler – nu am nicio îndoială – se va afla mâine în fața unui tribunal internațional”, a spus Oleksandra Matviiciuk.
Din fruntea ONG-ului pe care îl conduce, Centrul Ucrainean pentru Libertăți Civile, Oleksandra Matviiciuk, care este și avocata pentru drepturile omului, în vârstă de 39 de ani, susține că sunt zeci de mii de acte de cruzime pură suferite de poporul ucrainean.
„Din 2014, Centrul pentru Libertăți Civile a documentat crimele de război comise de ruși. Sunt o armă a terorii, dar și o metodă dovedită de ei. Iar invazia lansată pe 24 februarie are şi ea partea sa de abuzuri.
Miile de victime pe care le primesc îmi spun iadul. Cum au fost bătuți, violați, torturați, mutilați – electricitate la organele genitale, degete tăiate.
Aș minți dacă aș pretinde că investighez aceste crime fără să fiu zdruncinată de ceea ce îmi relatează ei. Treaba mea este să documentez suferința umană. Este o experiență dificilă, ca să nu spun traumatizantă. Dar este necesară”, a precizat Oleksandra Matviiciuk.