11 oct. 2019 | 15:51

Cine a primit premiul Nobel pentru Pace 2019. Are o poveste de viață cu care a cucerit lumea întreagă

Știri generale
Cine a primit premiul Nobel pentru Pace 2019. Are o poveste de viață cu care a cucerit lumea întreagă
Abiy Ahmed a primit Premiul Nobel pentru Pace

Abiy Ahmed a primit Premiul Nobel pentru Pace, în urma eforturilor sale de a rezolva conflictul dintre Etiopia și Eritreea. El are o poveste de viață impresionantă, provenind dintr-o familie de săteni modești. Acum este premierul Etiopiei, dar în copilărie a crescut dormind pe jos. De-a lungul carierei a luptat împotriva unui dictator și a supraviețuit unui atac cu grenadă.

Abiy Ahmed a primit Premiul Nobel pentru Pace

Abiy Amed este fiul unui musulman și al unei creștine. S-a născut într-un sat mic din Etiopia și a crescut dormind pe jos într-o casă fără electricitate și apă curentă. În aceste condiții, era novoit să meargă după apă la râu, iar curent alectric a avut abia la vârsta de 10 ani. În adolescență s-a înrolat în armată și a luptat împotriva regimului dictatorului Mengistu Haile Mariam. A activat ca operator radio și a învățat limba comunității tigray, un grup etnic care a format nucleul dur al formațiunii după căderea regimului Mengistu, în 1991.

S-a înscris în Frontul Democratic Revoluţionar al Poporului Etiopian, mai întâi pe partea de securitate, apoi pe cea politică. A ajuns locotenent-colonel în armată și a fondat Agenția Națională Etiopiană a Informațiilor. În 2010 a renunțat la haina militară și a intrat în politică. A fost deputat al Partidului Oromo, membru al coaliției aflate la putere și Ministru al Științei și Tehnologiei.

Abiy Amed

Abiy Amed

A reușit să îl înlăture pe premierul Hailemariam Desalegn și a fost numit în locul acestuia în funcția de prim-ministru. În noua funcție, s-a apropiat foarte mult de Eritreea și a mediat criza politică din Sudan. În 2018, a fost vizat de un atac cu grenadă în timpul unei adunări la Addis Abeba. Ulterior, Abiy Amed a declarat că a fost ținta mai multor atacuri, dar a reușit să scape de fiecare dată.

Pentru activitatea sa, Abiy Ahmed a primit Premiul Nobel pentru Pace. Cea mai importantă realizare a fost încheierea conflicutlui de 20 de ani dintre Etiopia și Eritreea.

„Sunt de părere că ce a făcut Abiy cu problema privind Eritreea a fost ceva foarte curajos și remarcabil. Cele două țări nu se mai află în război. Familiile au fost reunite pentru că zborurile între cele două state au fost reluate. Relațiile care au fost tensionate timp de 20 de ani au fost refăcute”, a declarat profesorul etiopian Awol Allo.

Parteneri
Cum a vrut Ungaria unirea cu România. Dezvăluiri fără precedent
Redactia.ro
Lovitură de teatru! De ce ar fi făcut luptătorul MMA gestul golănesc către fata din ring: ”N-am altă explicație”
Digisport.ro
Ungaria și propunerea surprinzătoare pentru „dușmanul de moarte”, România. De ce nu a fost posibilă unirea cu țara noastră
Click.ro
Pepe o acuză Raluca Pastramă că l-a înșelat în timpul căsniciei. Neașteptat cum a aflat: „Mă striga 'nașule', venea la noi acasă..."
Viva.ro
Unde este Fito? Povestea celui mai notoriu infractor din Ecuador, care a fugit din închisoarea în care trăia ca un rege
Digi24
Misterul morții unei mame și a fiicei ei de 10 ani a fost rezolvat după 24 de ani. Ucigașul a dezvăluit totul de pe patul de moarte
Digi24
Imagini din apartamentul în care locuiesc Mircea Badea și Carmen Brumă. Cum au amenajat / FOTO
Unica.ro
Nume sărbătorite de Sf. Gheorghe. Cui îi spunem la mulți ani pe 23 aprilie
Spynews
DECIZIE FINALĂ pentru milioane de șoferi din ROMÂNIA. Tocmai s-a stabilit că este obligatoriu
Capital.ro
Oraşul din România unde s-a deschis un nou aeroport internaţional. Investiția totală a fost de 180 de milioane de lei
Antena 3
Vedeta a dezvăluit că a avut o relație incestuoasă timp de zece ani cu tatăl ei, un cântăreț cunoscut: “Tata era altceva”. Acum s-a aflat tot
Avantaje
Este vorba de ION ILIESCU! ANUNȚUL SERII
Mediaflux
Nume sărbătorite de Sf. Gheorghe. Cui îi spunem la mulți ani pe 23 aprilie
Spynews.ro
Ce se întâmplă în corpul tău la 4 ore după ce ai mâncat nuci
Realitatea.net
O creatură cu gheare ascuțite a fost descoperită în podul unei case. Oamenii sunt terorizați de sunetele pe care le scoate
Antena 1
De ce evreii nu cred în Iisus Hristos? 'Nu este Mesia!' 5 motive pentru care nu-l recunosc ca pe Mesia
Shtiu.ro