Presa occidentală trage un semnal de alarmă pe marginea unui proiect de lege din Duma rusească. Deputații ruși consideră imunitatea pe viață pentru foștii președinți, proiectul vizându-l expre pe Vladimir Putin, actualul președinte rus.
Parlamentarii ruși au introdus un proiect de lege în parlament care i-ar oferi lui Vladimir Putin imunitate pe viață de urmărire penală dacă și când va decide să renunțe la funcție. Proiectul de lege ar oferi imunitate fostului președinte pentru orice infracțiuni comisă în timpul vieții sale. O mare majoritate de parlamentari ar trebui să revoce protecția, dacă proiectul se va aproba. În prezent, foștii președinți sunt protejați pentru acțiunile întreprinse numai în timpul funcției.
Este al doilea proiect de lege din această săptămână care prevede dispoziții speciale pentru foștii președinți. Proiectul a generat discuții și dacă Putin, în vârstă de 68 de ani, s-ar putea pregăti pentru pensionare. Sâmbătă a sponsorizat o legislație care ar da dreptul unui fost președinte la un loc pe viață ca senator în Consiliul Federației Ruse, o poziție care vine, de asemenea, cu imunitate de urmărire penală.
Proiectele de lege urmează adoptării de către Rusia a unor amendamente constituționale care „resetează” limitele de mandat ale lui Vladimir Putin, permițându-i să candideze încă de două ori la funcția de președinte și să rămână în funcție până în 2036, când va avea 84 de ani. El a condus țara, mai ales ca președinte, din 2000.
Imunitatea prezidențială a jucat un rol important în ascensiunea lui Putin la putere. Printre primele acte emise de Vladimir Putin în calitate de președinte a fost emiterea unui decret prin care se acorda imunitate fostului președinte Boris Elțin de urmărire penală, interogatorii și percheziții asupra proprietății sale. Miscarea a fost văzută ca un plan pentru a-și asigura siguranța personală.
Decizia a fost interpretată de unii drept un stimulent pentru Elțin, care a fost apoi prins într-o anchetă elvețiană care implică carduri de credit emise familiei sale, să demisioneze și să-l aleagă pe Putin ca succesor. Eltțin a negat în memoriile sale că ar exista vreun acord cu Putin. Parlamentul Rusiei a adoptat o lege privind imunitatea prezidențială în 2001.
Singurul alt rus viu căruia i se va aplica noul proiect de lege al lui Putin este Dmitri Medvedev. Acesta a ocupat funcția de președinte din 2008 până în 2012. Ulterior a renunțat pentru a-i permite lui Putin să se întoarcă. Proiectul de lege va trebui să treacă trei lecturi în camera inferioară, apoi în camera superioară, înainte de a fi semnat de Putin pentru a intra în vigoare.