Un studiu britanic, recent, vorbește despre efectul dat de multivitaminele, omega-3, probiotice, vitamina D. Studiul spune că acestea ar putea reduce riscul testării pozitive pentru SARS-CoV-2. Cele mai avantajate, conform studiului, ar fi femeie.
Studiul făcut de cercetătorii britanici a fost publicat online în revista BMJ Nutrition Prevention & Health. Același studiu a mai spus că luarea oricărui supliment de vitamină C, zinc sau usturoi nu a fost asociată cu un risc mai mic de testare pozitivă.
De la începutul pandemiei au existat o mulțime de recomandări. Multe au fost cu privire la utilizarea suplimentelor alimentare. Au existat recomandări atât pentru a preveni cât și pentru a trata infecția COVID-19, notează cercetătorii.
Numai în Marea Britanie, cota de piață a crescut cu 19,5% în martie anul trecut. Vânzările de vitamina C au crescut cu 110% și cele ale multivitaminelor cu 93%. În mod similar, vânzările de suplimente de zinc au crescut cu 415% în prima săptămână a lunii martie, la apogeul temerilor COVID-19 din SUA.
Suplimentele alimentare pot ajuta la susținerea unui sistem imunitar sănătos. Cu toate astea nu este cunoscut dacă suplimentele specifice ar putea fi asociate cu un risc mai mic de infectare. În încercarea de a acoperi acest decalaj de cunoaștere, cercetătorii au apelat la utilizatorii adulți ai aplicației COVID-19 Symptom Study. Astfel au putut vedea dacă utilizatorii obișnuiți de suplimente au fost mai puțin predispuși la testarea pozitivă pentru SARS-CoV-2.
Aplicația a fost lansată în Marea Britanie, SUA și Suedia în martie 2020 pentru a capta informații auto-raportate despre evoluția pandemiei. Inițial, a înregistrat locația, vârsta și factorii de risc pentru utilizatorii săi.
Abonații au fost rugați să furnizeze actualizări zilnice cu privire la o serie de probleme. Inclusiv simptome, rezultatele testelor coronavirusului și asistență medicală. Persoanele fără simptome evidente au fost, de asemenea, încurajate să o folosească.
Conform studiului, pe baza folosirii acestor suplimente, 23.521 de persoane au dat rezultate pozitive pentru SARS-CoV-2 și 349.199 au dat rezultate negative între mai și iulie. Studiul a relevat că administrarea de probiotice, acizi grași omega-3, multivitamine sau vitamina D a fost asociată cu un risc mai mic de infecție cu SARS-CoV-2. Nu s-au observat astfel de efecte în rândul celor care au luat suplimente de vitamina C, zinc sau usturoi.
Cercetătorii au analizat în mod specific sexul, vârsta și greutatea (IMC), asociațiile protectoare pentru probiotice, acizi grași omega-3, multivitamine și vitamina D. Efectele au fost observate numai la femeile de toate vârstele și greutățile. Nu s-au văzut asociații atât de clare la bărbați.
Studiul, spun cercetătorii, nu a fost conceput în primul rând pentru a răspunde la întrebări despre rolul suplimentelor nutritive în COVID-19. Acesta este încă un domeniu emergent de cercetare. Aceeași specialiști spun că se justifică un studiu riguros suplimentar înainte de a putea trage concluzii ferme cu privire la faptul dacă suplimentele nutriționale specifice ar putea reduce riscul de infecție cu COVID-19.
”Studiul este unul observațional și, ca atare, nu poate stabili cauza. Recunoaștem, de asemenea, mai multe limitări. Inclusiv faptul că studiul s-a bazat pe datele raportate de fiecare în parte și pe un grup selectat. Nici o informație nu a fost colectată cu privire la dozele sau ingredientele suplimentare.
Știm că o serie de micronutrienți, inclusiv vitamina D, sunt esențiale pentru un sistem imunitar care funcționează sănătos. La rândul său, aceasta este esențială pentru prevenirea și recuperarea infecțiilor. Dar până în prezent, există puține dovezi convingătoare că administrarea suplimentelor nutritive are vreo valoare terapeutică dincolo de menținerea răspunsului imun normal al organismului”, spun cercetătorii.