Ce virus amenință din nou omenirea și cât de periculoasă poate deveni o singură mutație, potrivit specialiștilor. Cercetătorii au avertizat că este posibil să apară un nou focar al acestui virus și atrag atenția că numai o singură mutație ar fi suficientă ca să declanșeze o răspândire explozivă a infectărilor.
Cercetătorii au avertizat că ar putea apărea un focar de virus Zika și atrag atenția că numai o singură mutație ar fi suficientă ca să declanșeze o răspândire explozivă a infectărilor.
Această boală a provocat o urgență medicală la nivel global în anul 2016, atunci când mii de copii s-au născut cu leziuni cerebrale, după ce mamele lor s-au infectat în timpul sarcinii, a notat BBC.
Astfel că oamenii de știință americani au susținut că lumea ar trebui să fie atentă la noile mutații ce pot să apară, având în vedere că mai multe analize de laborator au sugerat că virusul s-ar putea modifica cu ușurință, creând noi variante.
Studii recente despre infecții au sugerat că variantele pot duce la transiterea virusului chiar și în țările în care s-a imunitatea de grup a fost atinsă, în urma focarelor anterioare de Zika, a afirmat echipa de la Institutul de Imunologie La Jolla.
În acest context, cercetătorii au subliniat că și alți viruși în afară de coronavirus pot să reprezinte o amenințare. Virusul Zika se transmite prin înțepătura țânțarului tigru (Aedes), o insectă responsabilă și pentru febra denga, cea galbenă, dar și virusul chikungunya. Mai mult, acest virus se transmite și prin contact sexual neprotejat. Acești țânțari se găsesc în toată America, excepție făcând Canada și Chile, acolo unde este prea frig pentru ca aceste insecte să supraviețuiască, dar și în Asia.
Persoanele contaminate au simptome asemănătoare gripei, ca și febra moderată, erupție cutanată, dureri de cap, dureri musculare și conjunctivită, simptome despre care medicii susțin că dispar într-un interval de 2-7 zile.
Virusul este periculos pentru femeile însărcinate, întrucât poate produce microcefalie, o malformație gravă și ireversibilă, ce se caracterizează printr-un craniu anormal de mic la nou-născuți.
De asemenea, cercetătorii susțin că virusul Zika poate să sufere mutații relativ ușor, mutații care îi permit să se răspândească în ciuda imunității dobândite printr-o infecție anterioară.
„Deși aceste constatări au fost observate în experimente de laborator și, prin urmare, au anumite limite, arată că există pericolul ca variante de îngrijorare să apară în timpul ciclului normal de transmitere a Zika și ne reamintește că monitorizarea este importantă pentru a urmări virușii pe măsură ce aceștia evoluează.”, a spus dr. Clare Taylor, cercetător în microbiologie.
Această monitorizare ar permite o intervenție la timp în ce privește posibilele noi variante și la problemele pe care le pot crea acestea, a mai susținut Clare Taylor.