După ce a pus pe butuci economia României, printr-o datorie externă fără precedent și promisiuni fără acoperire legate de salariu, Viorica Dăncilă îl atacă pe actualul ministrul al Finanțelor.
Viorica Dăncilă se află în plină campanie electorală și nu ratează nicio seară în fața camerelor de luat vederi de la Antena 3. Deși nu mai ocupă nicio funcție publică în stat, șefa PSD a insistat multi miercuri seară, într-o intervenție la postul TV menționat, pe o moțiune simplă împotriva ministrului Finanțelor.
Viorica Dăncilă și-a propus să pună presiune pe Florin Cîțu de la Finanțe. Motivul din spatele acestor tensiuni ține de creșterea euro din ultima perioadă. „La începutul săptămânii viitoare vom depune o moțiune simplă pentru domnul Cîțu în Senatul României, având în vedere creșterea euro, creștere care îi afectează pe români”, a anunțat Viorica Dăncilă, potrivit Mediafax. În contextul în care avem al doilea tur al alegerilor prezidențiale până la începutul săptămânii viitoare, este greu de spus dacă șeful PSD va mai avea aceleași priorități la momentul respectiv.
Ca referință, cursul de schimb al monedei naționale a atins miercuri al treilea minim istoric la rând în raport cu euro, fiind cotat de către Banca Națională a României (BNR) la 4,7776 lei/euro, de la 4,7759 lei în sedința de marți și 4,7729 în cea de luni. Deprecierea față de ședința precedentă este de 0,04%. Partea drăguță este că anteriorul minim istoric a fost atins pe vremea când Dăncilă era premier.
Minimul semnificativ anterior evoluției din ultima perioadă, de 4,7648 lei/euro a fost atins în data de 25 ianuarie, la câteva săptămâni după adoptarea OUG 114/2018. Pe hârtie, scăderea din perioada analizată este de circa 5 bani, dar Dăncilă a profitat la maxim în discursul electoral de tendința de depreciere față de euro din ultimele câteva luni, cam din momentul în care PNL a inițiat moțiunea de cenzură împotriva guvernului Dăncilă.
Dan Suciu de la BNR este optimist că situația leului se va remedia în următoare perioadă, odată cu acomodarea lentă a monezii naționale în raport cu starea actuală a economiei.