Violențe în centrul Varșoviei! Ce au scandat manifestanții la miting

Violențe în centrul Varșoviei! Ce au scandat manifestanții la miting
Ce au scandat manifestanții la miting

În cursul unui marș al extremiștilor de dreapta, mai mulți polițiști au fost râniți, în urma violențelor din centrul Varșoviei. Marșul a fost organizat cu ocazia Zilei Independenței Poloniei.

Violențe în Centrul Varșoviei. Ce au scandat manifestanții

Mii de susținători ai extremei drepte au defilat miercuri, în centrul Varșoviei, pe jos, pe motociclete sau în mașini, cu ocazia marcării Zilei Naționale a Independentei, în ciuda unei interdicțiilor impuse de către autoritățile din Varșovia cu privire la pandemia de coronavirus.

Mitingul a fost marcat de violențe sporadice, iar forțele de ordine au folosit gaze lacrimogene pentru dispersarea persoanelor violente. În urma manifestărilor violente, mai mulți polițiști au fost răniți de protestatarii care au aruncat cu petarde.

Manifestanții au fluturat drapele ale Poloniei și au avut pancarte pe care era scris ”Civilizația noastră, regulile noastre!”. Totodată, participanții la marș scandau ” Dumnezeu, onoare, patrie!”.

Poliția subordonată guvernului de dreapta a fost acuzată de opoziție

Cei din opoziție au acuzat Poliția, subordonată Guvernului de dreapta condus de premierul Mateusz Morawiecki, că a tolerat organizarea marșului naționalist deși erau impuse restricții antiepidemice.

„Este vorba de încălcarea legii. Poliția a petrecut 12 ore pentru securizarea marșului, noi nu am fost informați, putem presupune că poliția coorganizează evenimentul”, a declarat Karolina Galecka, purtătorul de cuvânt al Primăriei Varșoviei, potrivit Mediafax.ro.

Ziua Independenței Poloniei

Marșurile de Ziua Independenței Poloniei de pe 11 noiembrie, au devenit în ultimii ani, mai mult parade ale extremei de dreapta. Ediția de anul ăsta n-a dezamăgit, cele mai mari evenimente fiind organizate de grupurile de extremă dreaptă.

Ziua Independenței Poloniei este o sărbătoare națională care se sărbătorește în fiecare an la data de 11 noiembrie. Aceasta este sărbătorită pentru comemorarea independenței redobândite de Polonia în anul 1918 după 123 de ani în care a fost împărțită de Austro-Ungaria, Prusia și Rusia.

Proteste în Polonia față de interzicerea avortului

La sfârșitul lunii octombrie, mii de persoane au manifestat la Varșovia în Polonia, în pofida restricțiilor impuse în lupta împotriva pandemiei coronavirus, pentru a protesta faţă de o hotărâre prin care justiția a interzis aproape orice avort, relata AFP.

Violențe la Ziua Independenței Poloniei
Violențe la Ziua Independenței Poloniei

Potrivit primăriei din capitala Poloniei, ”zeci de mii de persoane” au participat la manifestația din centrul Varșoviei, unde forțele de ordine au făcut ”mai multe arestări”, în urma a două incidente.

Activiști în domeniul apărării drepturilor femeilor, care se aflau în spatele acestor adunări, s-au expus unor proceduri judiciare, deoarece orice adunare de peste cinci persoane pe domeniul public este interzisă, potrivit Stirileprotv.ro.

DĂ PLAY ȘI FII MAI INFORMAT DECÂT PRIETENII TĂI