20 oct. 2020 | 09:35

Klaus Iohannis a făcut anunțul. Cum încearcă Ungaria și Polonia să ne blocheze economia

Politică
Klaus Iohannis a făcut anunțul. Cum încearcă Ungaria și Polonia să ne blocheze economia
Klaus Iohannis a făcut anunțul. Cum încearcă Ungaria și Polonia să ne blocheze economia

Tensiuni la nivel european, între oficialii UE și cele două state vecine, Ungaria și Polonia. Și culmea, totul pleacă de la bani. Este vorba de fondurile europene ce trebuie să ajungă și în România, fonduri garantate în pandemie.

Klaus Iohannis a făcut anunțul

Numai că acești bani sunt condiționați de anumite criterii impuse de Comisia Europeană, care a criticat dur Polonia și Ungaria pentru eșecurile percepute de a respecta standardele democratice ale blocului, determinând Budapesta să califice acuzațiile drept „absurde și false”. Primul raport al Comisiei privind neajunsurile statului de drept vine atunci când membrii se pregătesc să decidă dacă condiționează accesul la banii UE de respectarea principiilor democratice.

Acest lucru ar putea afecta capacitatea țărilor de a folosi un nou fond de recuperare COVID-19 de 879,2 miliarde de dolari. Documentul descrie recentele reforme ale justiției din Polonia ca fiind „o sursă majoră de controverse”.  Cât despre Ungaria, documentul afirmă că  direcția independenței judiciare a Ungariei este motiv de „serioasă îngrijorare”.

Klaus Iohannis a făcut anunțul. Cum încearcă Ungaria și Polonia să ne blocheze economia

Vera Jourova a îndemnat la revizuirea democrațiilor în Ungaria și Polonia

După publicare, ministrul justiției din Ungaria, Judit Varga, l-a respins, condamnând sursele ca fiind „părtinitoare și netransparente”. Acesta a mai adăugat „că nu poate servi drept bază pentru nicio discuție ulterioară asupra statului de drept în Uniunea Europeană”.

În acst context al tensiunilor pe teme democratice, Klaus Iohannis a ișit ieri într-o conferință de presă. Acesta a reiterat ideea de unitate și coeziune în decizii, la nivelul blocului comunitar. A maia ccentuat faptul că acești bani sunt necesari tuturor celor implicați, mai ales în această perioadă.

”Aceste chestiuni au fost discutate la Bruxelles și, într-adevăr, în momentul de față negocierile între consiliu și Parlamentul European merg un pic mai greu. I-am încurajat pe toți să se reunească și să caute soluții pentru deblocare. Ar fi foarte păcat să pierdem vremea și să nu obținem fonduri europene fiindcă nu se găsește o înțelegere între Consiliu și Parlamentul European”, a declarat Klaus Iohannis.

Cum încearcă Ungaria și Polonia să ne blocheze economia

Varșovia și Budapesta erau deja în luptă cu UE asupra controlului de stat asupra instanțelor. În același timp și asupra mass-media, organizațiilor neguvernamentale și instituțiilor academice. Primul ministru al Ungariei, Viktor Orban, a cerut demiterea din funcție a democratei Vera Jourova. Asta după ce a avertizat că viziunea sa despre „democrația iliberală” conduce o „democrație bolnavă” în Ungaria. „Uniunea Europeană a fost creată și ca un antidot împotriva … tendințelor autoritare”. a spus Vera Jourova. Comisia Europeană a respins cererea lui Orban de a o demite.

Documentul a vizat, de asemenea, Bulgaria, România, Croația și Slovacia cu privire la independența instanțelor lor. Mai face referire și la scandalurile de corupție din Bulgaria, Slovacia, Croația, Cehia, Ungaria și Malta. Oficialul CE a adăugat că măsurile de urgență ale unor guverne au fost prea stricte în limitarea presei și a societății civile, spunând că pandemia acționează ca un „test de stres” al rezilienței democratice a membrilor UE.

Președintele Iohannis, în afară de faptul că anunțat disuțiile avute cu cancelariile celor două țări, a încheiat pe un ton optimist, delcarând că:

”Cred că lucrurile vor merge mai departe, va fi aprobat bugetul și în varianta normală, ca să mă exprim așa, în anul 2021 vom intra pe noul buget european și vom putea și noi să folosim acești bani europeni”, a subliniat președintele României.

Parteneri
Iubita lui Silviu Prigoană, dezvăluiri incendiare după moartea milionarului. Ce decizie au luat copiii afaceristului
Redactia.ro
Ce puneau străbunii în piure, ca să iasă alb, pufos și savuros. Rețeta clasică din anul 1966
Click.ro
Lumea spionajului, contrariată de alegerea lui Trump pentru şefia serviciilor secrete. Cine este Tulsi Gabbard
Digi24
Imagini NEMAIVĂZUTE cu Monica Tatoiu! Cum arăta pe vremea când se iubea cu Florin Călinescu
Vocea.biz
Băieții cei mari au făcut 'fortăreață' în jurul tatălui lor. Cum l-au onorat pe Silviu Prigoană în ultimul lui drum spre casă
Unica.ro
Metode pentru curățarea aragazului. Îți vor fi de ajutor în perioada sărbătorilor
EVZ.ro
Fiica lui Ioan Crișan, acuzată că ar fi plănuit asasinarea tatălui ei, și cei doi complici au fost arestați preventiv. Cum a motivat instanța decizia, după ce în octombrie toți trei au fost eliberați
Spynews
Regulă nouă pentru proprietarii auto din România. Certificat obligatoriu după 29 noiembrie
Capital.ro
Silviu Prigoană, 8 căsnicii, 4 soții, 6 divorțuri. Prima soție l-a lăsat văduv, iar ultima i-a adus liniștea, până când moartea i-a despărțit. Cine sunt femeile care i-au marcat viața
Avantaje
PARTIDUL care CÂȘTIGĂ ALEGERILE PARLAMENTARE. Dispută acerbă pentru podium
Mediaflux
Adriana Bahmuțeanu, prima reacție după ce Silviu Prigoană a fost înmormântat pe ascuns: „Cum să duci doi copii, noaptea, într-un cimitir?”
Spynews.ro
Două alimente consumate zilnic de români s-au dovedit a fi cancerigene
Realitatea.net
Copiii lui Silviu Prigoană anunță că regretatul afacerist a fost deja înmormântat. Mesajul lui Honorius și al lui Silvius
Antena 1
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Shtiu.ro