15 ian. 2023 | 14:01

Vine căldura tropicală în România. Temperaturile o iau razna în luna ianuarie. Vremea se schimbă radical

Vremea Meteo
Vine căldura tropicală în România. Temperaturile o iau razna în luna ianuarie. Vremea se schimbă radical
Val de aer tropical in Romania

După vortexul polar care a lovit, recent, România, iată că temperaturile o iau razna în zilele următoare. Administrația Națională de Meteorologie anunță vreme tropicală și valori termice ridicate în plină iarnă. Prognoza meteo arată 20 de grade Celsius la jumătatea lunii lui Gerar.

Temperaturi de primăvară în mijlocul iernii

Dacă la începutul acestei săptămâni, meteorologii ne avertizau cu temperaturi negative (de până la -21 de grade Celsius) în anumite zone ale țării, ninsoare și vânt ce suflă cu putere, iată că vremea se schimbă radical. Vine căldura tropicală în România.

Meteorologii spun că vremea se va încălzi în toată România, începând de luni, 16 ianuarie, valorile termice fiind cu mult peste cele normale pentru această perioadă a anului.

Unde vor fi până la 20 de grade Celsius

Astfel, în următoarele zile, în sud-estul ţării, temperaturile vor fi mai degrabă specifice primăverii, cu până la 20 de grade Celsius. De vină este valul de aer tropical care ajunge şi deasupra României.

„Spațiul geografic al României va fi în calea unei advecții de aer cald, de natură tropicală. Rezultatul acestei advecții va fi asociată cu abateri termice de până la 7 – 12C în raport cu media climatologică 1991 – 2020. Vremea deosebit de caldă care va urma să caracterizeze spațiul geografic al României în cea mai mare parte a săptămânii viitoare este asociată cu sectorul cald al unei vaste arii depresionare extinse peste Europa”, a precizat meteorologul român Ilie Nicolae pe rețelele sociale.

Vreme caldă în luna lui Gerar

Începând de luni, prognoza ANM arată o încălzire treptată a vremii, apogeul fiind în zilele de miercuri și joi. Cel mai cald va fi în sudul țării, iar în Capitală, experții indică o temperatură maximă de 17 grade Celsius. În nordul României, valorile termice diurne vor atinge, în intervalul menționat, valori de 12-13 grade Celsius, la fel pe litoral sau în vestul țării.

Când va ninge?

Potrivit meteorologului Elena Mateescu, șanse să ningă sunt aproape nule, cel puţin până la sfârşitul lunii ianuarie. Mai mult, gerul va fi înlocuit cu temperaturi de primăvară, maximele ajungând până la 20 de grade Celsius (în sud-estul ţării). Aceasta a subliniat că vorbim mai degrabă de o vreme caldă decât de iarnă autentică.

„O iarnă blândă, ne apropiem deja de mijlocul iernii şi se pare că luna ianuarie, cea mai rece lună a anului şi a iernii în ţara noastră, se va infirma prin faptul că a fost o perioadă mult mai caldă decât în mod obişnuit şi, potrivit estimărilor, până la sfârşitul lunii, mai ales săptămâna 16-23 ianuarie, va fi caracterizată de abateri termice pozitive mai mari de 6-7 grade Celsius, în special în jumătatea estică a ţării”, a declarat ea la România TV.

Nici ultima săptămână a lunii (23-30 ianuarie) nu va fi foarte rece. ANM prognozează 1,5-2 grade Celsius, ceea ce reprezintă abateri termice semnificative.

Parteneri
BREAKING NEWS! Florin Piersic a fost transportat de urgență la București! Primele imagini, după ce infecția a ajuns în tot corpul
Redactia.ro
3 zodii care au șanse să câștige la Loto în această lună. Se pare că norocul este de partea lor
Click.ro
GALERIE FOTO Cele mai extravagante ținute de la Met Gala 2024. Un bilet la dineu a costat 75.000 de dolari
Digi24
O femeie și-a reclamat soțul pentru ce a forțat-o să facă în dormitor. Dar un judecător i-a spus că în căsătorie e permis orice
Digi24
Kim Kardashian, senzația serii la Gala Met 2024! Rochia despre care vorbește tot internetul / FOTO
Unica.ro
Revenire de senzație pentru Chefi. Bontea, Scărlătescu și Dumitrescu au început
EVZ.ro
Luna Nouă în Taur, astăzi, 7 mai 2024, ora 23:22 . Semnele zodiacale care vor străluci în această perioadă
Spynews
Pot rămâne FĂRĂ LOCUINȚĂ în orice moment. Pericol total pentru zeci de mii de oameni din ROMÂNIA
Capital.ro
Soluțiile cu care se stropesc pomii fructiferi în luna Mai. Sunt mai multe decât crezi
Antena 3
A divorțat de un celebru prezentator TV și s-a recăsătorit cu un om de afaceri. Cum arată acum și cu ce se ocupă
Avantaje
Se ADAUGĂ VECHIME în muncă! SCHIMBAREA de la PENSIE
Mediaflux
Alertă de inundații în România! Hidrologii au emis o atenționare pentru 12 județe. Care sunt zonele vizate
Spynews.ro
Ce se întâmplă în corpul tău la 4 ore după ce ai mâncat nuci
Realitatea.net
Gabriela Cristea, prima reacție după problemele de la afacerea cu cozonaci. Cum a explicat situația: „Nimeni nu v-a țepuit”
Antena 1
Ce obsesie perversă și bolnavă avea Elena Ceaușescu? Îi plăcea să se uite la...
Shtiu.ro