Viktor Orban vine cu un apel de ultimă oră către NATO, având o intervenție mascată pro Rusia. Deși nu menționează niciun moment că ar susține țara agresoare, solicitările Ungariei respectă întocmai discursul Rusiei cu privire la intervenția NATO în război. Premierul Ungariei solicită încetarea furnizării armelor pentru Ucraina și începerea negocierilor de pace cu Rusia.
Viktor Orban, premierul Ungariei, a făcut un apel către NATO în timpul summitului de la Vilnius, solicitând de urgență Alianței Nord-Atlantice să oprească furnizarea de arme către Ucraina și să inițieze negocieri de pace. Într-un videoclip postat online, Orban a susținut că mii de cetățeni unguri sunt în mare pericol, reiterând totodată poziția fermă a Ungariei în această problemă.
Premierul ungar a reamintit că poziția Ungariei rămâne neschimbată, solicitând țărilor membre NATO să înceteze sprijinul militar către Ucraina. Aceste declarații au venit într-un moment în care se discută despre posibila aderare a Ucrainei la NATO.
Criticând furnizarea de arme către Ucraina, Orban a exprimat îngrijorarea Ungariei cu privire la siguranța propriilor cetățeni. El a subliniat că situația actuală din Ucraina reprezintă o amenințare directă la adresa Ungariei și a afirmat că o escaladare a conflictului ar putea pune în pericol comunitatea maghiară din regiunile de graniță.
În contextul discuțiilor despre aderarea Ucrainei la NATO, declarațiile lui Orban reflectă poziția sa fermă față de furnizarea de arme către această țară și subliniază îngrijorările Ungariei cu privire la securitatea regională. Reacțiile și răspunsurile la apelul lui Orban vor fi monitorizate în perioada următoare, pe măsură ce discuțiile privind aderarea Ucrainei la NATO continuă.
Mai mult, premierul Ungariei s-a arătat alături de NATO, susținând politica inițială, cea de consolidare a relațiiilor dintre state și a apărării acestora, solicitând continuarea aceleiași misiuni, fără noi abateri care ar accentua tensiunea în Occident. Cu un discurs bine gândit, Orban încearcă o manipulare a Alianței, încercând să recomande varianta cea mai bună pentru toată lumea.
„Poziția Ungariei rămâne neschimbată și o vom reprezenta. În loc să aducem arme în Ucraina, ar trebui să aducem pacea. Încetarea focului este necesară, iar în loc de război, ar trebui să înceapă cât mai curând posibil negocierile de pace.
Poziția Ungariei este clară, deoarece războiul este în vecinătatea noastră și zeci de mii de unguri sunt în pericol imediat, deoarece există unguri care locuiesc în Transcarpatia. Ungaria insistă ca NATO să nu-și schimbe poziția anterioară. NATO este o alianță de apărare militară, a fost creată pentru a proteja statele membre, nu pentru a desfășura acțiuni militare pe teritoriul altor țări.
La începutul negocierilor, poziția Ungariei coincide în totalitate cu poziția NATO, deoarece NATO nu trimite trupe, nu trimite arme, nu antrenează unități militare de luptă, ci încearcă mai degrabă să consolideze capacitățile de apărare ale propriilor state membre. Acest lucru este necesar și corect, iar Ungaria îl va susține”, a declarat Viktor Orban.