Viktor Orban, mesaj surpriză adresat Giorgiei Meloni după câștigarea alegerilor din Italia. Ce planuri are premierul Ungariei cu alianța de extremă dreaptă

Viktor Orban, mesaj surpriză adresat Giorgiei Meloni după câștigarea alegerilor din Italia. Ce planuri are premierul Ungariei cu alianța de extremă dreaptă
Viktor Orban și Giorgia Meloni Sursă foto: Hungary Today

Giorgia Meloni și-a revendicat victoria în alegerile legistlative din Italia, aceasta fiind pe cale să devină prima femeie premier, care va conduce cel mai de dreapta guvern din Italia, primul după cel de-al Doilea Război Mondial. Alături de partidul condus de ea, „Frații Italiei”, din Alianța de Dreapta vor face parte „Liga” lui Salvini și „Forza Italia” a lui Berlusconi, care s-au bucurat de o majoritate solidă în ambele Camere ale Parlamentului, ceea ce ar putea oferi Italiei, în sfârșit, o stabilitate politică mult așteptată după un șir de tensiuni și coaliții fragile. Viktor Orban este unul dintre premierii europeni care a îmbrățișat cu mare bucurie victoria coaliției de Dreapta.

Comisia Europeană, în dezacord cu viitorul Guvern al Italiei

Fiind prima oară după cel de-a Doilea Război Mondial când Italia va avea în componență la conducerea țării un partid de extremă dreaptă, mulți lideri europeni au primit cu reticență rezultatele algerilor, fiind temători pentru ce ar putea urma, mai ales în contextul războiului din Ucraina.

De asemenea, șefa Comisiei Europene a avertizat Italia cu privire la obținerea unui rezultat electoral necorespunzător, susținând că există instrumente pentru a contraataca aceste demersuri nepotrivite.

Aceasta a făcut referire și la Ungaria și Polonia, țări în care guvernele conservatoare s-au opus anumitor acțiuni UE pentru ajutorarea altor state. De altfel, convingerile politice ale câștigătoarei alegerilor din Italia, Giorgia Meloni, nu sunt cu mult diferite și flexibile față de cele ale premierului ungar, Viktor Orban.

„Nu există nicio mediere posibilă. Da la familia naturală. Nu lobby-urilor LGBT. Nu violenţei islamului, da unor graniţe mai sigure, nu imigraţiei în masă, da muncii pentru poporul nostru şi nu marilor finanţe internaţionale”, a declarat Meloni, în cadrul unui eveniment de campanie.

Giorgia Meloni a promis, de asemenea, că guvernarea ei va fi una conservatoare, pragmatică, europeană și pro-atlantică.

Mesajul lui Viktor Orban pentru câștigătorii alegerilor din Italia

Spre deosebire de neîncântarea altor oficiali europeni privind rezultatele alegerilor din Italia, premierul ungar a îmbrățișat cu mare bucurie vestea rezultatelor alegerilor din Italia, unde Alianța de Dreapta a învins-o pe cea de Stânga. Viktor Orban a felicitat-o pentru succesul obținut pe Giorgia Meloni, dar și pe Matteo Salvini şi pe Silvio Berlusconi, cărora le-a mulțumit pentru tot sprijinul oferit până acum.

Odată cu alegerea noii conduceri a țării, legăturile dintre Ungaria și Italia vor fi mult mai intense decât până acum, care se bazau mai mult pe formule diplomatice și politicoase.

Acest lucru a fost confirmat și de subsecretarul de stat, Bertalan Havasi, şeful biroului de presă al premierului ungar, care a transmis că de la aflarea rezultatelor și până acum, au existat mai multe mesaje și scrisori schimbate între unguri și italieni.

Ofițerul de stat a mai declarat că Viktor Orbán i-a transmis viitorului premier că succesul partidului Fratelli d’Italia este o victorie pentru valorile conservatoare-creştine care “reprezintă baza cooperării şi prieteniei noastre”.

Premierul ungar a făcut referire în mesajele sale și la contextul actual al războiului, sugerând că importanța parteneriatelor previzibile este necesară în aceste vremuri greu încercate, moment în care se arată deschis pentru o alianță strânsă între țara sa și Italia.

“Aştept cu optimism cooperarea noastră viitoare pentru a păstra pacea în ţările noastre şi în Europa, pentru relansarea economiei europene şi pentru a atenua criza energetică”, i-a transmis Orbán GiorgieiMeloni.