25 apr. 2023 | 19:47

Viitorul Simonei Halep nu sună bine. Șefa Agenției Naționale Antidoping, reacție fermă: „Ești strict responsabil” EXCLUSIV

Sport
Viitorul Simonei Halep nu sună bine. Șefa Agenției Naționale Antidoping, reacție fermă: „Ești strict responsabil” EXCLUSIV
Viitorul Simonei Halep nu sună bine. Șefa Agenției Naționale Antidoping, declarații în exclusivitate pentru Playtech Știri.

Viitorul Simonei Halep nu sună bine. Cazul celei mai cunoscute jucătoare de tenis din România e departe de a fi finalizat, după ce a fost suspendată din orice competiţie, ca urmare a descoperirii unei substanţe interzise în organism, vara trecută. Gabriela Andreiaşu, director general al Agenţiei Naţionale Antidoping din România, ne-a vorbit, în exclusivitate pentru Playtech Știri, despre situația Simonei Halep.

Totul despre substanța interzisă, depistată în organismul Simonei Halep

Playtech Știri: Ce este această substanță, roxadustat, depistată în organismul Simonei Halep, anul trecut?

Gabriela Andreiaşu, director general al Agenţiei Naţionale Antidoping: Este o substanţă care e inclusă pe lista interzisă. Este inclusă de foarte mulţi ani, într-o anumită categorie. Practic, din 2017, a fost inclusă pe lista interzisă prin denumirea internaţională a acestui produs care era FG4592. Nimeni nu ar fi identificat-o ca fiind roxadustatul, la momentul respectiv, dar mai târziu a fost inclusă cu exact această titulatură la o anume secţiune F2, din lista interzisă, cea cu hormoni empirici, factori de creştere, substanţe înrudite şi mimetice. Este o secţiune care face referire la agenţi ce favorizează intoxia, adică scade nivelul de oxigen în organism, ceea ce înseamnă şi forţarea organismului să producă mai multe celule roşii.

Aceste celule roşii duc la o absorbţie mai mare a moleculelor de oxigen şi ca atare apare o rezistenţă mai mare la efort. Substanţa aceasta e una care modifică şi paramatrii hematologici ai organismului şi are efect în creşterea performanţei sportive.

Playtech Știri: Roxadustatul poate fi folosit şi ca medicament?

Gabriela Andreiaşu: Roxadustatul e folosit şi pentru tratarea anumitor afecţiuni. Din punct de vedere medical, pacienţii pot folosi acest medicament pentru anemie, o boală asociată cu una cronică sau în cazul unei boli de rinichi. În viaţă, acest medicament are o altă utilizare, din punct de vedere medical. Pentru un sportiv, însă, această substanţă, acest medicament, este interzis.

„O cantitate, indiferent cât de mică este, poate duce la creşterea performanţei”

Playtech Știri: În cât timp îşi poate face efectul?

Gabriela Andreiaşu: Nu am văzut studii legate de durata perioadei, în care îşi face efectul, dacă e una mai lungă sau mai scurtă, înainte de a acţiona asupra organismului. Înainte de a fi însă introdusă pe listă o anumită substanţă interzisă se fac cercetări şi se lucrează cu Agenţia Mondială a Sănătăţii. Deci, mai mult ca sigur, atunci când au introdus-o, cu certitudine, pe lista interzisă, ea chiar produce efectele despre care am amintit, adică creşte performanţa fără să fie inclusă cu un prag.

Adică, pe lista interzisă, dacă vă uitaţi, veţi vedea că există substanţe permise până la un anumit prag, cu o anumită concentraţie, şi altele care sunt prezente prin simpla lor prezenţă în proba de urină sau de sânge sunt considerate dopaj. Fiindcă o cantitate, indiferent cât de mică este, poate duce la creşterea performanţei.

Playtech Știri: Poate exista scuza asta cu contaminarea?

Gabriela Andreiaşu: Nu, din punctul meu de vedere. Și lucrez de 20 de ani în acest domeniu. Nu am întâlnit cazuri şi nici la nivel mondial, din câte am mai discutat cu colegii, nu am întâlnit cazuri de contaminare a produselor cu acest medicament, cu această substanţă, roxadustat.

Playtech Știri: Când a întrerupt Simona Halep relaţia cu Agenţia Română?

Gabriela Andreiaşu: Avea în echipa ei persoane care căutau agenţia pentru verificarea anumitor suplimente sau medicamente, care i se recomandau, după care a încetat această colaborare. Fiecare sportiv are dreptul să-şi identifice experţii cu care colaborează, persoanele care probabil că le sunt mai de încredere şi atunci fiecare răspunde pentru alegerile pe care le face. A colaborat la modul indirect cu noi, până acum un an şi jumătate, poate doi, înainte ca să apară cazul ei.

Viitorul Simonei Halep nu sună bine

Playtech Știri: Poate scăpa, după părerea dumneavoastră?

Gabriela Andreiaşu: Nu pot să mă pronunţ, chiar dacă am această experienţă profesională, pentru că fiecare sportiv poate aborda căi diferite de apărare şi atunci pot invoca în favoarea sa lipsa vinovăţiei şi versiunea neglijenţei. Sau poate a identificat vreun produs pe care noi, la nivel naţional sau mondial, încă nu l-am identificat ca fiind contaminat.

Nu ştiu să vă spun! Dar, având în vedere că este o substanţă nespecifică, codul spune foarte clar: identificarea unei substanţe nespecifice, în proba unui sportive, poate fi considerată ca fiind luată cu intenţie. Vorbim de o substanţă nespecifică, iar regimul sancţiunii, pentru aşa ceva, e de patru ani de suspendare.

Substanţele nespecifice sunt acelea care cresc foarte mult performanţa şi care afectează sănătatea. Cu alte cuvinte, produc efecte secundare puternice, iar regimul sancţiunilor este mult mai drastic. Majoritatea substanţelor nespecifice sunt analizate permanent în competiţii şi în afara competiţiilor. Cele specifice cresc şi ele performanţa, dar nu la acelaşi nivel ca celelalte.

De notat că substanţele specifice sunt interzise doar în competiţie. Un control doping în afara competiţiei, la antrenament, acasă, multe asemenea substanţe nici măcar nu se analizează. Există criterii în baza cărora această sancţiune poate fi redusă. Avem la noi pe site nişte scheme privind reducerea sancţiunilor.

Playtech Știri: Sancţiunea poate fi redusă?

Gabriela Andreiaşu: Există principiul responsabilităţii sportivului, adică eşti strict responsabil de ceea ce este în organismul tău şi cu atât mai mult când vorbim despre substanţe nespecifice, cum este roxadustatul. Noi, agenţia, trebuie să rămânem neutri, fiindcă nu noi gestionăm cazul. Aşa că nu putem face decât comentarii legate de substanţa în sine. Nu suntem noi tribunalul care o judecă.

Parteneri
Doliu în jurnalism! Și-a pierdut viața într-un accident auto
Redactia.ro
O minunăție arhitecturală din București s-a deschis publicului. Datează din 1891 și se poate vizita gratuit
Click.ro
A murit Quincy Jones, producătorul unor superstaruri precum Michael Jackson și Frank Sinatra. Avea 91 de ani
Digi24
Casa lui Ion Țiriac, MARE cât 10 terenuri de tenis! Imaginile IMPRESIONANTE din interior te vor lăsa mască
Vocea.biz
E SĂPTĂMÂNA DURERII pentru o zodie! Viața acestor nativi se va schimba definitiv în zilele următoare!
Unica.ro
Omenirea este în fața unei crize majore. Bill Gates prevestește un scenariu apocaliptic
EVZ.ro
Adrian Velea și soția lui au aniversat 12 ani de la cununia civilă. Imagini rare cu prezentatorul de la Acces Direct și partenera lui din ziua în care au spus „Da” / FOTO
Spynews
Statul îi ia casa lui Klaus Iohannis. Ce lovitură i se pregătește președintelui României
Capital.ro
Imagine rară cu Silvia Chifiriuc și Petre Roman. Cum au fost surprinși cei doi în Iași. „O pereche minunată”. Petre Roman nu se mai vopsește
Avantaje
CUTREMUR în SUA! Cine va fi PREȘEDINTE! RĂSTURNARE TOTALĂ în ALEGERILE PREZIDENȚIALE
Mediaflux
Top 5 cele mai ieftine insule din Hawaii care merită vizitate. Turiștii sunt tot mai interesați de aceste locuri
Spynews.ro
Două alimente consumate zilnic de români s-au dovedit a fi cancerigene
Realitatea.net
Ce a putut să facă un român pe scara blocului, chiar la ușa liftului. Ceilalți locatari s-au îngrozit: „Vi se pare normal?!”
Antena 1
Concidența coincidențelor: Doi frați au murit la un an distanță, călcați de același taxi care transporta același pasager
Shtiu.ro