25 apr. 2023 | 19:47

Viitorul Simonei Halep nu sună bine. Șefa Agenției Naționale Antidoping, reacție fermă: „Ești strict responsabil” EXCLUSIV

Sport
Viitorul Simonei Halep nu sună bine. Șefa Agenției Naționale Antidoping, reacție fermă: „Ești strict responsabil” EXCLUSIV
Viitorul Simonei Halep nu sună bine. Șefa Agenției Naționale Antidoping, declarații în exclusivitate pentru Playtech Știri.

Viitorul Simonei Halep nu sună bine. Cazul celei mai cunoscute jucătoare de tenis din România e departe de a fi finalizat, după ce a fost suspendată din orice competiţie, ca urmare a descoperirii unei substanţe interzise în organism, vara trecută. Gabriela Andreiaşu, director general al Agenţiei Naţionale Antidoping din România, ne-a vorbit, în exclusivitate pentru Playtech Știri, despre situația Simonei Halep.

Totul despre substanța interzisă, depistată în organismul Simonei Halep

Playtech Știri: Ce este această substanță, roxadustat, depistată în organismul Simonei Halep, anul trecut?

Gabriela Andreiaşu, director general al Agenţiei Naţionale Antidoping: Este o substanţă care e inclusă pe lista interzisă. Este inclusă de foarte mulţi ani, într-o anumită categorie. Practic, din 2017, a fost inclusă pe lista interzisă prin denumirea internaţională a acestui produs care era FG4592. Nimeni nu ar fi identificat-o ca fiind roxadustatul, la momentul respectiv, dar mai târziu a fost inclusă cu exact această titulatură la o anume secţiune F2, din lista interzisă, cea cu hormoni empirici, factori de creştere, substanţe înrudite şi mimetice. Este o secţiune care face referire la agenţi ce favorizează intoxia, adică scade nivelul de oxigen în organism, ceea ce înseamnă şi forţarea organismului să producă mai multe celule roşii.

Aceste celule roşii duc la o absorbţie mai mare a moleculelor de oxigen şi ca atare apare o rezistenţă mai mare la efort. Substanţa aceasta e una care modifică şi paramatrii hematologici ai organismului şi are efect în creşterea performanţei sportive.

Playtech Știri: Roxadustatul poate fi folosit şi ca medicament?

Gabriela Andreiaşu: Roxadustatul e folosit şi pentru tratarea anumitor afecţiuni. Din punct de vedere medical, pacienţii pot folosi acest medicament pentru anemie, o boală asociată cu una cronică sau în cazul unei boli de rinichi. În viaţă, acest medicament are o altă utilizare, din punct de vedere medical. Pentru un sportiv, însă, această substanţă, acest medicament, este interzis.

„O cantitate, indiferent cât de mică este, poate duce la creşterea performanţei”

Playtech Știri: În cât timp îşi poate face efectul?

Gabriela Andreiaşu: Nu am văzut studii legate de durata perioadei, în care îşi face efectul, dacă e una mai lungă sau mai scurtă, înainte de a acţiona asupra organismului. Înainte de a fi însă introdusă pe listă o anumită substanţă interzisă se fac cercetări şi se lucrează cu Agenţia Mondială a Sănătăţii. Deci, mai mult ca sigur, atunci când au introdus-o, cu certitudine, pe lista interzisă, ea chiar produce efectele despre care am amintit, adică creşte performanţa fără să fie inclusă cu un prag.

Adică, pe lista interzisă, dacă vă uitaţi, veţi vedea că există substanţe permise până la un anumit prag, cu o anumită concentraţie, şi altele care sunt prezente prin simpla lor prezenţă în proba de urină sau de sânge sunt considerate dopaj. Fiindcă o cantitate, indiferent cât de mică este, poate duce la creşterea performanţei.

Playtech Știri: Poate exista scuza asta cu contaminarea?

Gabriela Andreiaşu: Nu, din punctul meu de vedere. Și lucrez de 20 de ani în acest domeniu. Nu am întâlnit cazuri şi nici la nivel mondial, din câte am mai discutat cu colegii, nu am întâlnit cazuri de contaminare a produselor cu acest medicament, cu această substanţă, roxadustat.

Playtech Știri: Când a întrerupt Simona Halep relaţia cu Agenţia Română?

Gabriela Andreiaşu: Avea în echipa ei persoane care căutau agenţia pentru verificarea anumitor suplimente sau medicamente, care i se recomandau, după care a încetat această colaborare. Fiecare sportiv are dreptul să-şi identifice experţii cu care colaborează, persoanele care probabil că le sunt mai de încredere şi atunci fiecare răspunde pentru alegerile pe care le face. A colaborat la modul indirect cu noi, până acum un an şi jumătate, poate doi, înainte ca să apară cazul ei.

Viitorul Simonei Halep nu sună bine

Playtech Știri: Poate scăpa, după părerea dumneavoastră?

Gabriela Andreiaşu: Nu pot să mă pronunţ, chiar dacă am această experienţă profesională, pentru că fiecare sportiv poate aborda căi diferite de apărare şi atunci pot invoca în favoarea sa lipsa vinovăţiei şi versiunea neglijenţei. Sau poate a identificat vreun produs pe care noi, la nivel naţional sau mondial, încă nu l-am identificat ca fiind contaminat.

Nu ştiu să vă spun! Dar, având în vedere că este o substanţă nespecifică, codul spune foarte clar: identificarea unei substanţe nespecifice, în proba unui sportive, poate fi considerată ca fiind luată cu intenţie. Vorbim de o substanţă nespecifică, iar regimul sancţiunii, pentru aşa ceva, e de patru ani de suspendare.

Substanţele nespecifice sunt acelea care cresc foarte mult performanţa şi care afectează sănătatea. Cu alte cuvinte, produc efecte secundare puternice, iar regimul sancţiunilor este mult mai drastic. Majoritatea substanţelor nespecifice sunt analizate permanent în competiţii şi în afara competiţiilor. Cele specifice cresc şi ele performanţa, dar nu la acelaşi nivel ca celelalte.

De notat că substanţele specifice sunt interzise doar în competiţie. Un control doping în afara competiţiei, la antrenament, acasă, multe asemenea substanţe nici măcar nu se analizează. Există criterii în baza cărora această sancţiune poate fi redusă. Avem la noi pe site nişte scheme privind reducerea sancţiunilor.

Playtech Știri: Sancţiunea poate fi redusă?

Gabriela Andreiaşu: Există principiul responsabilităţii sportivului, adică eşti strict responsabil de ceea ce este în organismul tău şi cu atât mai mult când vorbim despre substanţe nespecifice, cum este roxadustatul. Noi, agenţia, trebuie să rămânem neutri, fiindcă nu noi gestionăm cazul. Aşa că nu putem face decât comentarii legate de substanţa în sine. Nu suntem noi tribunalul care o judecă.

PlaySport
AȘA ARATĂ iubita unui milionar român! La doar 27 de ani e plin de bani și s-a lăsat de sport
Ego.ro
Imaginile indecente cu Elena Udrea au ajuns pe internet! Doar iubitul o vede așa FOTO
Ego.ro
TE SPERII! Cum arată cele mai apetisante femei din România fără machiaj. ȘOC TOTAL FOTO
Digi24
Mișcarea strategică a lui Putin în Marea Neagră. Fotografii din satelit arată unde și-au mutat rușii navele și submarinele
Cancan.ro
Cum se comportă, de fapt, Kate Middleton în spatele camerelor de luat vederi. Un fost angajat a spus adevărul gol-goluț!
Stirile PROTV
Șoferii pot reduce cu 25% consumul de carburant dacă renunță la un singur element din mașină. Sfatul util al experților
Romania TV
Cântăreață scuipată, înjurată și dată afară de la filmările pentru Paște: „Am trăit o experiență traumatizantă”
Capital.ro
Devine obligatoriu prin lege în România. Îți confiscă toți banii. Se aplică din 1 octombrie
EVZ.ro
Cine a fost amanta lui Florin Piersic. S-a iubit cu actorul timp de nouă ani
Adevarul
Comorile satului ajuns pe fundul Lacului Cinciș. Românii erau uimiți de mulțimea vestigiilor antice VIDEO
BZI.ro
Spynews.ro
Oana Lis a început să-și vândă lucrurile din casă! Soția lui Viorel Lis, apel disperat: ”Am probleme mari de rezolvat” / FOTO
Sport.ro
FOTO Tânăra desemnată "cel mai frumos copil din lume", apariție wow în costum de baie. La 23 de ani și-a eclipsat deja tatăl, un celebru fotbalist
Impact.ro
După această imagine, a urmat un DEZASTRU! Finalul depășește orice imaginație FOTO
Parteneri
De ce nu a venit Florin Salam la priveghiul lui Costel Corduneanu. Manelistul a spus lucrurilor pe nume
Redactia.ro
FOTO Ce face un milionar român la Dubai, ”când nu are chef să ia mașina”
Digisport.ro
Ce diferență mare de vârstă este, de fapt, între Sorana Cîrstea și fiul lui Ion Țiriac. Bruneta e mult mai tânără decât iubitul ei
Click.ro
Ce nu s-a văzut la TV! Zanni cu Ana Porgras și Alex Delea cu Alexandra Duli, momente tandre la duș, la Survivor Al Stars: "Nu vreau să se termine acest moment. Vreau să..."
Viva.ro
Fermierii aruncă tone de legume în timp ce samsarii din piețe vând marfa cu 200% mai scumpă. „De trei zile arunc”
Digi24
Ce înseamnă ca Ucraina să piardă războiul cu Rusia. Trei scenarii
Digi24
Acasă la Andreea Esca. Fiul ei, Aris, le-a arătat tuturor ce obicte ciudate are mama lui acasă / FOTO
Unica.ro
Soluția eficientă pentru a elimina buruienile. Rezultate în doar 24 de ore, fără chimicale
EVZ.ro
Drama uriașă a lui Naomy, prima femeie transgender din România, care a murit la doar 47 de ani! A fost abandonată într-un șanț, la trei zile după naștere
Spynews
MAGHIARII, umiliți în România. Porneşte revoluţia: Reacţionăm!
Capital.ro
Horoscop 22-28 aprilie 2024, cu Mihai Voropchievici. Scorpionii se scufundă în fericire și reușită. Fecioarele merg pe un drum nou
Antena 3
Vedeta a dezvăluit că a avut o relație incestuoasă timp de zece ani cu tatăl ei, un cântăreț cunoscut: “Tata era altceva”. Acum s-a aflat tot
Avantaje
Cum scoți BANII de la PENSII! Un avocat a explicat EXACT PROCEDURA
Mediaflux
Oana Lis a început să-și vândă lucrurile din casă! Soția lui Viorel Lis, apel disperat: ”Am probleme mari de rezolvat” / FOTO
Spynews.ro
Ce se întâmplă în corpul tău la 4 ore după ce ai mâncat nuci
Realitatea.net
Unde ar fi fost găsit soțul Mariei Roman, conform surselor Antena Stars. Bărbatul a fost dat dispărut pe 16 aprilie
Antena 1
De ce evreii nu cred în Iisus Hristos? 'Nu este Mesia!' 5 motive pentru care nu-l recunosc ca pe Mesia
Shtiu.ro