Doina, creație lirică, vocală, specifică poporului român, în care autorul, cunoscut, în acest caz, își exprimă în mod direct sentimentele de dor, de jale, de înstrăinare, revoltă, tristețe, regret, iubire și ură împotriva asupritorilor. De această dată nu este vorba despre genul muzical, ci despre un discurs, dar care are aceleași caracteristici precum mixtura de ritmuri orientale. El aparține unui cioban, furios de cele ce se petrec în țară, dar mai ales de cei responsabili pentru faptul că am ajuns în acest punct.
„Pe-un picior de plai/ Pe-o gură de rai/ Iată vin în cale/ Se cobor la vale” – este o parte din Balada ”Miorița”, culeasă de Alecu Russo, în Munții Vrancei, la Soveja, la mijlocul seconului XIX și prelucrată de Alecsandri, care ar fi trebuit să fie întruchiparea perfectă a României, cu tot cu decadența ei.
Lucrurile s-au degradat între timp, iar revolta și regretele înlocuiesc sentimentul de bine. Unul dintre oamenii care a vorbit despre nivelul la care am ajuns, cu cuvintele lui, dar și despre atitudinea oamenilor care ne conduc și ne-au dus în râpă, din punctul său de vedere, este un cioban.
„Țara românească a creat tot felul de OPC-uri, vama, DVS-uri, Poliția economică. Băi, fraților, le spun așa, să dea un avertisment, două, trei, pentru că multe firme dau faliment și ne ducem de răpâ, măi, fraților. Vreau să vă spun că în țara noastră ne mănâncă câinii, mistreții, urșii.
S-au dus toți. Tineretul s-a dus, au rămas bătrânii. În loc să faceți pentru tineret…Dați lapte praf la copii. Să aducem pe piață marfa noastră. Ce faceți, băi? Trebuie să gândim o dată, nu de zece ori.
Trebuie să vă gândiți că noi vă ținem, cu mâinile astea două. Muncim și vă ținem pe voi și voi vă bateți joc de noi. Și voi, bugetarii, nu știți decât să dați amenzi ca să fiți șefi.
Nu știți să trăiți. Noi avem marfă bună, ieftină, și vă duceți și cumpărați de la magazine toate lucrurile. Gândiți-vă la copiii voștri, la țara voastră. Toate pământurile au umplut mărăcini”, a spus ciobanul.