06 apr. 2019 | 08:44

VIDEO Autostrada București – Brașov ar putea fi făcută de grupul care a construit cel mai lung pod din lume

Știri generale
VIDEO Autostrada București – Brașov ar putea fi făcută de grupul care a construit cel mai lung pod din lume

Autostrada București – Brașov ar putea fi terminată de unul dintre cei mai mari constructori la nivel mondial, anunță Știrile Pro TV.

Surse din domeniu spun că Guvernul va începe negocierile cu un important consorțiu turco-chinez, același care a construit în China cel mai lung pod din lume, de 165 de kilometri, care străbate delta fluviului Yangtze.

Constructorul se află locul 91 într-un top 500 al companiilor la nivel internațional iar partea turcă a consorțiului a construit metroul din Istanbul, notează Pro Tv.

La noi, sectorul de autostradă Ploiești-Brașov ar urma să coste 1,36 miliarde de euro. Costurile ar fi justificate de complexitatea unor lucrări, spun oficialii de la Transporturi.

Iar ministrul Răzvan Cuc estimează că, odată începute lucrările, în trei ani autostrada spre Brașov va fi gata.

„Sunt convins că acești investitori vor veni inclusiv cu utilaje și cu forță de muncă. Ne-am săturat de firme care vin cu două mape și un laptop, câștigă licitațiile și după aceea subcontractează la firmele din România și mai uită să le și plătească din când în când.”

Răzvan Cuc ministrul Transporturilor

 

Autostrada București – Brașov: peste 33 de poduri și aproape 40 de pasaje

Lucrarea de la Câmpina la Brașov va presupune și construirea a 33 de poduri, 39 de pasaje, 14 viaducte și 18 tuneluri, având în vedere că autostrada străbate o zonă montană.

Consorțiul ar urma să acopere 75% din valoarea investiției, iar statul român un sfert, urmând ca fondurile să fie recuperate odată impusă taxa de autostradă.

Comisia Națională de prognoză estima recent că pentru autoturisme taxa pentru Autostrada București-Brașov ar putea fi de 6,3 euro plus TVA.

Datele celui mai lung pod marin din lume

Cu un cost de 20 de miliarde de dolari, cel mai lung pod din lume a fost inaugurat în toamna anului trecut, la 9 ani de la începerea lucrărilor.

Acesta leagă China continentală de teritoriile semi-autonome din Hong Kong și Macao.

Au fost necesare au folosit 400.000 de tone de oțel, adică aproape de cinci ori mai mult decât la celebrul Golden Gate din San Francisco.

Constructorii spun că podul poate să reziste la super-taifunuri și la cutremure de 8 grade Richter.

Partea cea mai complicată a proiectului a fost tunelul subteran, cu o lungime de 6,7 km, construit între două insule artificale de 100.000 mp fiecare. Tunelul a fost construit din elemente uriașe care au format tubul pentru accesul rutier, fiecare element având o greutate de 80.000 de tone.