Decizie cu impact major pentru Roșia Montană, după aproape 11 ani de procese! Curtea de Apel Ploieşti a anulat irevocabil certificatul de descărcare de sarcină arheologică pentru masivul Cârnic din Roşia Montană, se arată în minuta deciziei pronunţată, miercuri, de instanţă. Mai multe detalii, în paragrafele de mai jos.
Curtea de Apel Ploieşti a pronunţat hotărârea definitivă în dosarul prin care ONG-uri din Cluj-Napoca şi Bucureşti solicitau anularea certificatului de sarcină arheologică pentru masivul Cârnic din Roșia Montană. După aroape 11 ani de procese, Roșia Montană are parte de o „victorie istorică în Justiție“.
Documentul cu pricina, emis în anul 2011 de Diecţia Judeţeană pentru Cultură şi Patrimoniu Alba era unul dintre cele mai importante în cadrul procedurii de avizare a proiectului minier privat iniţiat de compania Roşia Montană Gold Corporation.
„Dispune anularea actului administrativ Certificat de descărcare de sarcină arheologică nr. 9/14.07.2011. Respinge cererea de intervenţie accesorie formulată în favoarea pârâtei Direcţia Judeţeană pentru Cultură şi Patrimoniu Naţional Alba, de către intervenientele Asociaţia Pro Dreptatea Roşia Montană, Asociaţia Pro Roşia Montană şi Sindicatul Viitorul Mineritului. Irevocabilă“, se arată în minuta hotărârii Curţii de Apel Ploieşti din 15 februarie 2022.
Certificatul a fost solicitat de Kelemen Hunor, fost ministru al Culturii, care dorea „salvarea, conservarea şi valorificarea moştenirii arheologice şi arhitectonice de la Roşia Montană“ printr-un proiect guvernamental.
Citește și: Roșia Montană, inclusă în patrimoniul UNESCO. Ce înseamnă acest lucru pentru România
Conform portalului instanţelor de judecată, cererea de chemare în judecată formulată de mai multe ONG-uri a fost admisă de magistraţii de la Curtea de Apel Ploieşti, care au dispus anularea certificatului de descărcare de sarcină arheologică emis, la data de 14 iulie 2011, de Direcţia Judeţeană pentru Cultură şi Patrimoniu Naţional Alba.
Hotărârea este irevocabilă. Acesta a reprezentat ultimul proces rămas în faza de judecată, dintre cele derulate în ultimii 16 ani pe tema avizelor eliberate pentru proiectul minier de la Roşia Montană, între ONG-uri şi diferinte instituţii locale şi centrale.
„Victorie istorică în Justiţie pentru Roşia Montană! Curtea de Apel Ploieşti a anulat, astăzi, definitiv, certificatul de descărcare de sarcină arheologică pentru masivul Cârnic, din Roşia Montană, emis în favoarea companiei miniere.
Acesta e finalul ultimului proces purtat de avocaţii societăţii civile din România împotriva abuzurilor şi actelor ilegale eliberate de-a lungul timpului, de instituţii ale statutului, în favoarea RMGC (subsidiara autohtonă a Gabriel Resources, compania care intenţiona să cianureze şi să dinamiteze apele, pădurile, munţii şi patrimoniul cultural al localităţii).
Certificatul de descărcare de sarcină arheologică pentru Cârnic a fost eliberat, în vara anului 2011, (…) cu largul gir al ministrului Culturii de atunci, actualul preşedinte al UDMR şi vice-prim-ministru, Kelemen Hunor. Scopul acestuia era de a înlocui primul certificat care fusese deja anulat de Justiţie. Acest abuz a dus la primele proteste în serie pentru Roşia Montană, desfăşurate sub titulatura generică de ‘Hunoriada’, în iulie 2011, în mai multe localităţi din România – Cluj-Napoca, Bucureşti, Alba-Iulia, Sibiu, Baia Mare, Iaşi etc, care le-au anunţat şi pregătit pe cele din toamna anului 2013“, a scris fostul parlamentar Mihai Goţiu pe pagina sa de Facebook .