Kelemen Hunor intervine în scandalul tăierii sporurilor. Ce lovitură le pregătește angajaților: „Ne batem joc de noi însine și de banii publici”

Kelemen Hunor intervine în scandalul tăierii sporurilor. Ce lovitură le pregătește angajaților: „Ne batem joc de noi însine și de banii publici”
Kelemen Hunor, lovitură dură pentru bugetari

Vicepremierul Guvernului Cîțu, Kelemen Hunor, a anunțat în cursul acestei dimineți eliminarea mai multor sporuri ale bugetarilor, dar și a voucherelor de vacanță și a pensiilor speciale. Liderul UDMR a explicat găurile existente în bugetul statului din cauza anumitor sporuri inutile.

Schimbări radicale pentru milioane de angajați

Voucherele de vacanță cu ajutorul cărora mulți bugetari puteau merge în vacanță vor dispărea. Vicepremierul României a anunțat că tăierea acestor vouchere va aduce un plus de 1, 7 miliarde de lei în bugetul statului, bani care vor putea fi cheltuiți într-un mod mult mai eficient. De asemenea, se au în vedere sporurile  care nu au explicație pentru sumele de bani investite în acest sens. Liderul UDMR a exemplificat sporul pentru lucrul la calculator, un spor de care unii angajați beneficiază, în ciuda faptului că toată lumea lucrează la calculator.

„Există un spor de risc când lucrezi la calculator. Nu cred că este un spor care trebuie păstrat în continuare fiindcă toată lumea lucrează la calculator.

În secolul XXI să spui că este un risc să lucrezi la calculator, atunci aruncă și telefonul mobil la gunoi și să nu mai deschizi calculatorul. Nu se poate. Nu cred că trebuie un astfel de spor.

Am spus un singur spor dar analiză urmează să o facem în cursul anului 2021. Vor fi și restructurări în administrația centrală, vor fi măsuri pe parcursul anului”, a spus vicepremierul.

De asemenea, Kelemen Hunor a abordat și problema pensiilor speciale care ar putea fi tăiate sau, în cel mai bun caz, ar putea fi stabilit un plafon comun. Acesta declară că situația actuală, în care pensiile speciale ale unor depășesc sume fabuloase reprezintă o bătaie de joc la adresa tuturor.

“Vom elimina toate pensiile speciale. Ori eliminam toate pensiile, ori stabilim un plafon pentru toate pensiile speciale, ori ne batem joc de noi însine și de banii publici”, a adpugat acesta.

Violeta Alexandru, postarea care încurajează tăierea sporurilor

Fostul ministru al Muncii, Violeta Alexandru, a fost cea care a postat pe Facebook o situație centralizată a domeniilor care beneficiază de sporuri, cât și condițiile în care acestea se oferă.

„Sunt 7 familii ocupaționale de funcții bugetare (învățământ, sănătate și asistență socială, cultură, diplomație, justiție și Curtea Constituțională, apărare, ordine publică și securitate națională, administrație).

Peste 50 de tipuri de sporuri (încă mai documentez) – de la spor pentru condiții de stres/suprasolicitare neuropsihică, la spor pentru munca în ture, spor pentru gestionarea informațiilor clasificate sau pentru păstrarea confidențialității.

Și vechimea în muncă aduce o majorare a salariului la nivelul posturilor cu aceleași cerințe/responsabilități. Și dacă ești nominalizat în proiecte din fonduri europene ești avantajat – primești o majorare a salariului de până la 50%.

Personalul bugetar beneficiază și de indemnizație de hrană (347 lei/lună) și, desigur, de vouchere de vacanță. Este foarte bine că s-a început o evaluare completă pentru fundamentarea deciziilor”, a scris Violeta Alexandru pe rețeaua socială.

DĂ PLAY ȘI FII MAI INFORMAT DECÂT PRIETENII TĂI