Vicepremierul României, Kelemen Hunor, trage un semnal de alarmă în contextul în care pandemia de Covid-19, amplificată de războiul din Ucraina, au schimbat într-o perioadă de timp relativ scurtă evoluția economiei de peste 60 de ani. Din păcate, Europa se confruntă cu o criză acută de gaze, iar prețul sancțiunilor impuse Rusiei după invadarea Ucrainei vor fi plătit inclusiv de noi.
Vicepremierul României nu are vești foarte bune pentru cetățeni, având în vedere explozia prețurilor la gaze și electricitate, dar și la restul serviciilor și a alimentelor de bază. Kelemen Hunor a avertizat că, atât românii, cât și europenii, vor traversa poate cea mai grea iarnă din ultimii zeci de ani, ținând cont de contextul actual al războiului și al crizei economice generate.
Deși România are șanse să-și asigure o parte din necesarul de gaze, liderul UDMR susține că va fi nevoie de o cantitate supliementară, achiziționată de pe piața europeană, la prețurile de la acel moment.
„Va fi o iarnă grea şi sper că noi nu vom avea probleme cu gaze, dar vor fi mai scumpe, asta este clar, asta este situaţia. Noi am adoptat o lege mai devreme prin care stabilim preţurile până în aprilie 2023, ca să trecem peste iarnă, că noi am estimat că va fi o iarnă grea, la fel şi pentru curentul electric.
Dar, aşa cum se conturează peste tot în Europa, va fi o iarnă grea, poate cea mai grea iarnă din ultimii 40-50-60 de ani chiar, pentru toată Europa, din păcate.
Noi putem asigura cam 80% din necesităţile României pe piaţa gazelor naturale, dar în jur de 2 miliarde de metri cubi trebuie să cumpărăm şi noi de pe piaţă şi, dacă nu cumpărăm, atunci sigur avem o altă problemă”, a afirmat vicepremierul.
Kelemen Hunor oscilează între mesajele de încurajare și semnalele de alarmă necesare în situația dată. Chiar dacă, cel mai probabil, nu vom duce lipsă de gaze și curent electric, situația nu va fi sub nicio formă ușoară.
„Eu sunt convins că vom avea gaze, vom avea curent electric şi, prin compensare, reuşim să trecem cât de cât iarna. Dar ar fi foarte, foarte greşit să spunem că totul e OK, totul e roz, ne aşteaptă o iarnă uşoară”, a declarat Kelemen Hunor marți seară la B1 TV, potrivit Agerpres.
În continuare, vicepremierul a vorbit despre cele mai arzătoare probleme cu care se confruntă Europa, inclusiv România, inflația fiind una dintre ele. Deși nu exista altă variantă decât cea a sancțiunilor impuse Rusiei, consecințele vor fi suportate de toate țările. Mai mult, o speranță privind încetarea războiului curând nu se întrevede.
„Nu, ne aşteaptă, din păcate, o iarnă grea, cu inflaţie, cu inflaţia datorită războiului, şi nu numai, dar acum simţim inflaţia cauzată de război, simţim o altă problemă care a apărut în perioada Covid şi amplificat de război, lanţurile logistice s-au rupt şi se rup în continuare.
Sancţiunile, în primul rând, vom plăti noi, cei din Uniunea Europeană, sancţiunile împotriva Rusiei, şi totuşi trebuiau luate aceste sancţiuni, nu puteai fără aceste sancţiuni că nu aveai alte pârghii, Europa, Uniunea Europeană, dar trebuie să spunem franc: preţul în această iarnă îl vom plăti cu toţii, din păcate, şi nu se prevăd în acest moment, nu există niciun semn că se apropie sfârşitul războiului.
Nici n-au început negocierile de pace. Va fi, din păcate, un conflict mai lung decât au crezut unii acum şase luni de zile”, a mai adăugat liderul UDMR.