Un virus mic, abia vizibil la microscop, a pus pe butuci multe afaceri în aceste săptămâni, astfel că mii de oameni și-au pierdut joburile. Specialiștii în piața muncii spun că asistăm la o redefinire a conceptului de muncă.
Iată că se întâmplă ceea ce prezicea Alvin Toffler încă din 1980, în cartea sa, Al Treilea Val, și anume că vor veni vremuri în care oamenii vor putea să muncească de oriunde în lume, pentru oricine din lume, că nu va mai fi necesară deplasarea fizică a oamenilor înspre un loc de muncă.
Această redefinire s-a produs, în unele domenii, deja. Bogdan Badea, CEO ejobs, anticipează, într-un interviu acordat Libertatea, că modul în care muncim și conceptul, în sine, de muncă se va transforma dramatic. Deja, mersul la muncă înseamnă să te așezi la birou la tine în sufragerie. Joburi multe pot fi făcute de acasă fără nicio problemă.
În ultimele două săptămâni, spune Badea, oportunitățile de telemuncă au crescut de trei ori. Joburi despre care nu se credea că ar fi putut fi făcute de acasă sunt de natură să infirme argumentele celor care credeau că trebuie neapărat să te deplasezi în tot orașul ca să te faci ceea ce ai face și de acasă: să te așezi la un birou și să-ți pornești computerul. Call-center-ele, de exemplu.
Au început să se adapteze. Mii de operatori call-center lucrează de acasă. Cei care scriu, copywriterii, traducătorii, specialiștii social media, contabilii, toți aceștia pot lucra foarte ușor de acasă. Asta înseamnă că angajatorul economisește banii de chirie și alte cheltuieli de întreținere a spațiului de lucru, iar angajatul economisește banii de drum, stressul indus de aglomerația urbană, etc…