Florin Cîțu a făcut declarații despre cum vor reușii unii români să-și păstreze job-urile. Peste 1 milion de oameni vor urma să intre în șomaj. Ce a mai spus Ministrul de Finanțe despre perioada grea pe care o traversăm și care ar fi soluțiile imediate pentru unii dintre angajați?
Guvernul face calcule și analizează ipoteze peste ipoteze pentru a depăși cu brio perioada grea pe care o traversăm. În acest context, aproximativ un milion de oameni vor fi trimiși în șomaj tehnic din cauza crizei provocate de pandemia de coronavirus. Vârful crizei se așteaptă să fie în luna aprilie, iar ameliorarea situației este posibil să se facă văzută până în luna iulie a anului curent. Cîțu susține că o parte din șomaj va fi susținută de buget. Între timp, Guvernul se pregătește ca azi, 18 martie, să anunțe noi măsuri care să vină în ajutorul companiilor aflate în dificultate.
„Ne-am pregătit – și știm, am făcut calcule – chiar pentru 500.000 – un milion de oameni care să intre (în șomaj tehnic) – dacă se va ajunge acolo, eu sper să nu se ajungă – , dar aici avem facilități și pentru companii să rețină oamenii, dacă se poate. Acolo unde pot să rețină oamenii îi vom scuti de plata impozitelor. Încercăm să facem pentru companii o motivare să nu trimită toți oamenii în șomaj tehnic, ca să poată să se reorienteze”
Florin Cîțu
Un caz concret pe care l-a atins ministrul a fost cel al uzinei Ford de la Craiova care urmează să aplice strategia aceasta: angajații vor fi în șomaj preț de două săptămâni, urmând ca mai apoi statul român să găsească soluții.
Mai mult decât atât, Florin Cîțu a făcut un apel la companiile care nu sunt afectate de situația actuală să-și plătească impozitele la timp, pentru ca acestea să fie redirecționate către sectoare care vor fi în paragină în perioada ce urmează. „În acest moment, da, lucrurile nu arată foarte bine pe termen scurt, dar dacă trecem peste un vârf, din aprilie, s-ar putea să avem o situație mai bună prin mai, iunie-iulie”, a mai declarat sursa citată, la Digi 24.