Premierul interimar, Ludovic Orban, vrea taxă auto la prima înmatriculare! Trebuie înțeleasă ca o taxă de poluare, dar poate fi percepută și ca impozit variabil, pe proprietate.
Cu toate acestea, premierul a asigurat că taxa nu se va introduce până când nu se va ajunge la o soluţie agreată de Comisia Europeană.
„Cred că trebuie să fie concepută ca o taxă de poluare şi cuantumul taxei să depindă de cantitatea de noxe care sunt eliberate în atmosferă. Formulele care au fost încercate au intrat în contradicţie cu reglementările la nivel european. Se ştie că taxele indirecte trebuie să respecte reglementările europene. Această taxă este o taxă indirectă. Evident, ea poate fi gândită şi ca un impozit pe proprietate, variabil. (…) Când vom ajunge la o formulă care să fie acceptabilă la nivelul Comisiei Europene, vom anunţa public. Vă mai spun un lucru: decât să mai venim iarăşi cu o taxă ca să mai luăm nişte bani de la proprietarii de maşini şi după aceea să trebuiască să îi dăm înapoi, mai bine măsurăm de şapte ori şi stabilim ceea ce suntem siguri că va fi acceptat la nivelul instituţiilor europene”, a clarificat Orban.
Totodată, el a criticat miniștrii Mediului din ultimii ani, care, confrom spuselor sale, nu şi-au făcut treaba şi nu au priceput că trebuie să respecte reglementările europene şi standardele de mediu.
La rândul său, ministul Mediului, Apelor şi Pădurilor, Costel Alexe, a declarat că, la momentul actual, 1,8 miliarde de lei (din bugetul de 2,4 miliarde de lei al ministerului de resort) au fost direcționați către restituirea taxei auto.
„Aş vrea să vă spun pe acest subiect că, din datele pe care le deţin astăzi, din bugetul de 2,4 miliarde de lei al Ministerului Mediului, 1,8 miliarde au plecat către restituirea acestei taxe. Aşa cum v-a spus şi domnul prim-ministru, Partidul Social Democrat a scos această taxă şi din păcate nu a venit cu o soluţie, astfel încât să îmbunătăţim calitatea aerului, pentru că la asta se va rezuma tot”, a atras atenția Alexe.
La final, acesta a promis că, anul viitor, ministerul se va focusa pe programele care să aducă îmbunătăţiri în privința calității aerului.
Taxa auto a fost eliminată la 1 februarie 2017, iar toți plătitorii sumei pentru înmatricularea autovehiculelor urmau să-şi primească banii înapoi de la stat.