Vești proaste pentru românii care și-au plătit vacanțele. Ce se întâmplă cu banii

Vești proaste pentru românii care și-au plătit vacanțele. Ce se întâmplă cu banii
Vești proaste pentru românii care și-au plătit vacanțele. Ce se întâmplă cu banii

Un oficial din Ministerul Economiei a anunțat astăzi că va propune ca românii care și-au rezervat vacanțe să nu își mai primească banii înapoi, astfel luându-se în calcul suspendarea Ordonanţei 2/2018 care prevede această obligativitate.

Vești proaste pentru românii care și-au plătit vacanțele

„Ne gândim foarte serios la suspendarea acestei Ordonanţe 2 (Ordonanţa nr. 2/2018 privind pachetele de servicii de călătorie şi serviciile de călătorie asociate n.r.), care obligă rambursarea pachetelor turistice, dar trebuie bineînţeles să venim cu o măsură compensatorie. Ideea este că am dori, pentru moment, să evităm această presiune asupra agenţiilor, pentru că în astfel de situaţie nu vom face decât să grăbim intrarea lor în insolvenţă.   Pe de altă parte, trebuie găsită o măsură care să asigure consumatorul că îşi va recupera banii sau dacă doreşte să reprogrameze, ceea ce noi îi sfătuim fără doar şi poate, să aibă aceleaşi condiţii ca şi cele precedente”, a precizat Emil-Răzavn Pîrjol, la Antena 3, notează Agerpres.

În plus, oficialul susține că în prezent, agențiile de turism își pot trimite oaamenii în șomaj ”cu greutate„ deoarece sunt ocupați cu gestiunea reclamațiilor și a doleanțelor de rambursare. În prezent se analizează posibilitatea ca agențiile să poată emite un certificat, pe o durată de 18-24 de luni, pentru reprogramarea vacanţelor.

„Într-o primă fază, ne-am gândit să apelăm la raţiune şi la calm prin eventuala suspendare a acestei Ordonanţe, care să dea un respiro agenţiilor. Astăzi agenţiile cu greutate îşi pot trimite oamenii în şomaj pentru că sunt ocupaţi peste 100% cu gestiunea reclamaţiilor, a doleanţelor de rambursare, a voucherelor şi aşa mai departe. Ideea este ca o agenţie să poată emite un certificat, haideţi să îl numim un certificat, pe o durată de 18-24 de luni, timp în care clientul să poată să îşi reprogrameze această vacanţă”, a mai adăugat secretarul de stat în Ministerul Economiei.

Aplicație informatică de monitorizare a sumelor plătite în avans

Pentru evitarea riscului ca multe agenții să dispară din cauza faptului că nu vor avea resursele financiare necesare rambursării sumelor plătite de turiști pentru a merge în vacanțe, acesta a mai susținut că se dorește ca în cel mai scurt timp să intre în funcțiune o aplicație informatică de monitorizare a sumelor plătite în avans.

„Poate să existe acest risc ca această agenţie să dispară. De aceea, am spus că încercăm să aflăm cât de repede posibil, şi la aceasta se referea ministrul Virgil Popescu (ministrul Economiei, Energiei şi Mediului de Afaceri n.r.), ca aplicaţie. De fapt va fi un portal în care agenţiile şi toţi operatorii economici, pentru că nu sunt numai agenţiile, agenţiile sunt primele afectate, dar gândiţi-vă şi şi la hotelierii care au încasat în sistemul early booking una-două rate. Şi ei sunt în aceeaşi situaţie. Aceşti oameni au investit în deschiderea sezonului estival, banii nu mai sunt la operatori. Este foarte greu astăzi să ne gândim că vor reuşi să ramburseze. Şi atunci ne-am spus: haideţi să încercăm într-un timp cât mai scurt, mă refer la zile, să putem estima totalitatea sumei care astăzi este plătită în avans, atât de clienţi cât şi de agenţii, către alte state, de exemplu. Să avem o imagine clară a sumei şi de acolo să începem să lucrăm pe o eventuală cerere de rambursare”, a precizat Pîrjol.

O evaluare a sumelor, săptămâna viitoare

Pe de altă parte, Şeful Direcţiei Generale Turism din Ministerul Economiei crede că săptămâna viitoare ar putea exista această evaluare a sumelor, după care se va începe recuperarea banilor din ţările unde au fost plătite aceste avansuri.

„Eu am încredere că săptămâna viitoare vom avea această evaluare a sumei totale şi de acolo să începem să vedem ce putem recupera de la alte state eventual, ce sold rămâne şi cum putem acoperi aceste sume rămase”, a adăugat Pîrjol.  Oficialul de la Economie a mai precizat că se lucrează şi la anumite măsuri fiscale pentru sector, cum ar fi reduceri de impozite şi taxe, pe care Guvernul vrea să le ia în următoarea perioadă.

„Nu ne-am apucat zilele trecute, dar vă daţi seama de amploarea efectului economic asupra întregii economii a României. Într-adevăr anumite taxe şi impozitul specific pentru industria ospitalităţii ar trebui regândite”, a mai exlpicat Emil-Răzvan Pîrjol.