Vești proaste pentru românii care pleacă în concediu. MAE, informațiile care ți-ar putea strica vacanța

Vești proaste pentru românii care pleacă în concediu. MAE, informațiile care ți-ar putea strica vacanța
MAE, anunț pentru românii care pleacă acum în concedii

Ministerul Afacerilor Externe transmite atenționări de călătorie pentru românii care își iau acum concediu. Se anunță un risc mai crescut al incendiilor de vegetație în Croația și Grecia, iar în Serbia au fost emise Coduri portocalii și roșii de caniculă.

MAE, avertizări pentru românii care pleacă în concediu

Ministerul Afacerilor Externe a emis numeroase atenționări de călătorie pentru românii care se pregăresc ușor-ușor de concediile mult așteptate. Din păcate, avertizările vizează Croația, unde este un risc de apariție a unor incendii de vegetație chiar în zona de coastă. O alta are în prim-plan Grecia, un loc ales de majoritatea românilor, unde se va menține riscul ridicat de incendii, din cauza temperaturilor mari și a vântului.

De asemenea, se atrage atenția că în Serbia meteorologii au emis coduri portocalii și roșii de caniculă. În Republica Croația, autoritățile pun amintesc de riscul de incendii încă din 1 iulie, pentru zona de coastă, în regiunile Istria, Primorje și Dalmația. MAE recomandă consultarea cu atenție a paginilor de internet: http://zagreb.mae.ro, www.mae.ro, www.meteoalerm.eu.

Avertizări MAE pentru românii care urmează să plece în concediu
Avertizări MAE pentru românii care urmează să plece în concediu

Cod portocaliu de caniculă

Cetățenii români pot solicita ajutor la numerele de telefon ale ambasadei: +381113670361, +381113670798 și ale consulatului de la Varset: +381013831099: +381013831199; +381013831299. Apelurile vor fi redirecționate către Centrul de Contact și Suport al Cetățenilor Români din Străinătate, preluate mai apoi de operatorii Call Center. „De asemenea, românii care călătoresc în străinătate au la dispoziţie aplicaţia „Călătoreşte în siguranţă” (http://www.mae.ro/app_cs), care oferă informaţii şi sfaturi de călătorie, precum şi serviciul de alertă prin SMS, aferent campaniei de informare „Un SMS îţi poate salva viaţa!””, se arată pe site-ul instituţiei.

 „Astfel, autoritățile locale au emis un cod portocaliu pentru temperaturi ridicate, valabil în ziua de 27 iunie 2019 în regiunile Zagreb, Karlovac, Knin, Rijeka și Split. A fost  emis și un cod galben de caniculă pentru regiunile Osijek, Gospić și Dubrovnik”, mai arată mesajul oficial al MAE.