Canicula a pus stăpânire pe cea mai mare parte a Europei, mai ales în vest, unde Franța se confruntă cu cele mai ridicate temperaturi din istoria sa recentă. Îngrijorarea este cu atât mai mare cu cât nici nu am intrat în luna iulie, considerată ca fiind cea mai călduroasă lună din an.
Dacă temperaturile au depășit deja 40 de grade Celsius în mai multe regiuni din Europa de vest și centrală încă de la finalul lunii iunie, oare la ce să ne așteptăm luna următoare? În România, meteorologii au spus că temperaturile vor înregistra valori normale pentru perioada ca va urma. Totuși, nici noi n-am fost feriți de valurile de caniculă. Joi, 27 iunie, în cea mai mare parte a țării, a fost un disconfort termic insuportabil.
Vineri, 28 iunie, sunt așteptate temperaturi extreme în sudul Europei, unde se vor atinge lejer 45 de grade Celsius. Franța este cea mai afectată de caniculă. Aici, au fost înregistrate niște temperaturi istorice, extrem de ridicate și nu doar într-un oraș sau în localitățile sudice, unde, de regulă, a fost mereu cald.
Întreaga Franță este pârjolită, iar autoritățile au luat măsuri de restricție a unor activități, pentru a reduce expunerea la caniculă.
Cea mai ridicată temperatură care a fost atinsă vreodată în Franța a fost de 44,1 grade, în 2003, în regiunea orașelor Montpellier și Nimes.
Ieri, în aceleași regiuni, mercurul din termometre a urcat până la 43,5 grade Celsius, în satul Montclus, iar într-o zonă centrală, în Clermont-Ferrand, nu s-a mai ajuns niciodată la 40,9 grade, ca joi.
Meteorologii francezi au emis cod roșu de caniculă în patru departamente din sudul Franței, o premieră pentru această țară, chiar dacă aici este cea mai caldă regiune. Autoritățile au acționat în consecință:
„Excursiile şcolare şi evenimentele festive vor fi anulate sau amânate, cu excepţia cazului în care sunt organizate în locuri răcoroase, fără a necesita deplasare prin căldură”, a declarat ministrul Sănătății al Franței.