Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene a anunțat începerea procesului de emitere, distribuire și încărcare a voucherelor sociale oferite românilor prin programul guvernamental „Sprijin pentru România” în vara anului 2022. Cine nu va mai primi bani de la stat.
În urma proiectului pus cap la cap de guvernanți, peste două milioane de cetățeni cu o situație financiară precară primesc, o dată la două luni, ajutor de la stat în valoare de 250 de lei.
Voucherele sociale de 250 de lei nu pot fi folosite decât pentru a achiziționa alimente de bază, precum ulei, zahăr, făină, orez și altele, necesare unui trai decent, și pentru a achita mese calde în timpul zilei.
În luna precedentă, circa 2, 4 milioane de români au beneficia de acest ajutor financiar, potrivit unui anunț recent al reprezentanților Ministerului Investițiilor și Proiectelor Europene. Pentru unii cetățeni, alimentarea tichetelor pentru alimente și mese calde nu poate fi realizată în luna august 2023.
Românii care pleacă în afara țării, cei care primesc decizii de condamnare din partea unei instanțe, precum și cei care beneficiază de servicii sociale în regim rezidențial, public sau privat nu vor primi vouchere sociale pentru alimente și mese calde din partea statului român.
Regulile au fost bine stabilite încă de la început, după cum se arată în ordonanța de urgență nr. 63/2022 din 9 mai 2022 privind unele măsuri temporare pentru acordarea de sprijin material categoriilor de persoane aflate în situaţii de risc de deprivare materială şi/sau risc de sărăcie extremă.
„Sunt exceptate de la acordarea sprijinului material persoanele prevăzute la alin. (1) care la data acordării sprijinului nu au domiciliul în România sau care nu fac dovada că locuiesc în România, potrivit legii, precum și persoanele care execută pedepse privative de libertate ori beneficiază de servicii sociale în regim rezidențial, publice sau private”, se arată în OUG.
Există mai multe categorii sociale care vor beneficia de încărcarea cardurilor pentru alimente și mese calde în luna august 2023. Aceste categorii sunt:
– pensionarii sistemului public de pensii, pensionarii aflați în evidența caselor de pensii sectoriale și beneficiarii de drepturi acordate în baza legilor cu caracter special, plătite de casele teritoriale de pensii/casele de pensii sectoriale, ale căror venituri lunare realizate sunt mai mici sau egale cu 1.500 lei, pentru tranșele din anul 2022, respectiv mai mici sau egale cu 1.700 lei pentru tranșele din anul 2023;
– persoanele – copii și adulți – încadrate în grad de handicap grav, accentuat sau mediu, ale căror venituri lunare proprii realizate sunt mai mici sau egale cu 1.500 lei pentru tranșele din anul 2022, respectiv mai mici sau egale cu 1.700 lei pentru tranșele din anul 2023;
– familiile cu cel puțin 2 copii în întreținere ale căror venituri lunare realizate pe membru de familie sunt mai mici sau egale cu 600 lei pentru tranșele din anul 2022, respectiv mai mici sau egale cu 675 lei pentru tranșele din anul 2023;
– familiile monoparentale ale căror venituri lunare realizate pe membru de familie sunt mai mici sau egale cu 600 lei pentru tranșele din anul 2022, respectiv mai mici sau egale cu 675 lei pentru tranșele din anul 2023;
– familiile și persoanele singure care au stabilit dreptul la ajutorul social;
– persoanele fără adăpost astfel cum acestea sunt reglementate potrivit prevederilor legale în vigoare.
Cardurile pentru alimente și mese calde sunt încărcate cu 250 de lei o dată la două luni, pe data de 15.