Vești proaste pentru români. Salariile bugetarilor, la un pas să fie tăiate. Noi taxe și impozite

Vești proaste pentru români. Salariile bugetarilor, la un pas să fie tăiate. Noi taxe și impozite

Ministerul Finanțelor Publice a făcut public, marți – 7 august, proiectul rectificării bugetare. Deși, în prezentare, apare că Ministerul „propune o rectificare bugetară pozitivă”, se observă în cadrul proiectului faptul că se taie din fondurile unor instituții și se introduce noi taxe.

Ce propune proiectul rectificării bugetare

MFP propune o rectificare bugetară pozitivă, este prezentarea care apare pe site-ul Ministerului. Ministerul Finanțelor Publice a elaborat proiectul rectificării bugetare și asigură respectarea limitei de 2,76% a deficitului bugetar.

„Produsul intern brut s-a majorat la 1031 miliarde lei, față de 1022,5 miliarde lei cât s-a estimat la fundamentarea bugetului pe acest an. Proiectul rectificării bugetare asigură sumele necesare pentru plata pensiilor și a salariilor. De asemenea, sunt asigurate sumele necesare pentru proiectele de investiții aflate în derulare, în timp ce sunt reduse sumele alocate instituțiilor cu un grad scăzut de utilizare a banilor alocați”, se arată pe site-ul Ministerului Finanțelor.

Deși, rectificarea bugetară se vrea pozitivă, sunt tăiate fonduri de la celelalte instituții. Cele mai mari tăieri s-au produs la Educație, respectiv peste 1 miliard de lei.

Diminuările au fost operate de la Ministerul Transporturilor (-128,8 milioane lei), Ministerul Fondurilor Europene (-681,9 milioane lei), Ministerul pentru Mediul de afaceri, Comerț și Antreprenoriat (-243 milioane de lei), Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale (- 310,4 milioane de lei), Ministerul Cercetării și Inovării (- 369,1 milioane lei), Ministerul Educației Naționale (- 1,03miliarde lei), Secretariatul General al Guvernului (-143,6 milioane lei)”, apare în proiectul rectificării bugetare.

Potrivit „Adevărul”, Guvernul consideră că a făcut o rectificare bugetară „pozitivă” pentru că a „economisit” sume importante de bani din tăierea cheltuielilor de personal din ministere şi concedieri masive în aparatul de stat, câştigând din suprataxarea zahărului din băuturi răcoritoare şi creşterea accizei înainte de vreme.

Bugetul Serviciului de Telecomunicaţii Speciale (STS) a fost redus cu 71,66 milioane lei, în timp ce bugetele Serviciului de Informaţii Externe (SIE) şi Serviciului de Protecţie şi Pază (SPP) au fost majorate.

DĂ PLAY ȘI FII MAI INFORMAT DECÂT PRIETENII TĂI