06 nov. 2020 | 16:00

Vești proaste pentru milioane de pensionari. Se suspendă plata acestei pensii

Știri generale
Vești proaste pentru milioane de pensionari. Se suspendă plata acestei pensii
Se suspenda pensiile de urmas pentru elevii care nu depun actele scolare

Sunt vești proaste pentru milioane de pensionari. Se suspendă plata pensiilor de urmași pentru elevii care nu depun actele școlare în timp util.  Reprezentanții Casei Naționale de Pensii Publice (CNPP) anunță că copiii urmașilor pensionari, mai exact, elevii care nu depun actele școlare la timp se vor alege cu pensiile suspendate.

Se suspendă pensiile de urmași, în cazul elevilor care nu depun actele școlare

Foarte mulți elevi ar putea rămâne fără pensiile de urmaș, de pe urma părinților, dacă nu depun actele școlare la timp. Copiii, ca și soțul moștenitor, primesc, potrivit legii, pensie de pe urma părintelui decedat. Pentru a putea primi pensia, elevii sunt obligați să depună documente care să ateste că sunt la școală.

Plata pensiei de urmaş se suspendă începând cu data de 1 octombrie a anului în curs, în situaţia copilului, beneficiar al unei pensii de urmaş, care nu face dovada continuării studiilor. Sunt avuţi în vedere copiii urmaşi care au depăşit vârsta de 16 ani”, au anunțat cei de la CNPP.

Elevii care nu au depus actele scolare pentru pensia de urmas se va alege cu ea suspendata

Elevii care nu au depus actele scolare pentru pensia de urmas se va alege cu ea suspendata

Adeverinșele școlare pot fi trimise online

CNPP a mai precizat că adeverința școlară poate fi trimisă în format electronic. ”Având în vedere că, în prezent, instituţiile de învăţământ comunică prin mijloace electronice adeverinţele prin care se face dovada continuării studiilor, iar aceşti beneficiari au posibilitatea de a le transmite caselor teritoriale de pensie prin aceleaşi modalităţi.

Adeverinţele în cauză, transmise electronic, constituie dovada privind continuarea studiilor şi vor fi avute în vedere la acordarea pensiei de urmaş, respectiv la continuarea plăţii pensiei de urmaş, urmând ca beneficiarii să prezinte originalul până la sfârşitul anului şcolar 2020-2021”, se mai precizeză în comunicatul de presă al CNPP.

Pensia de urmaş se calculează astfel:

-pensia pentru limită de vârstă aflată în plată sau la care ar fi avut dreptul, în condiţiile legii, susţinătorul decedat;

-pensia de invaliditate gradul I, în cazul în care decesul susţinătorului a survenit înaintea îndeplinirii condiţiilor pentru obţinerea pensiei pentru limită de vârstă, inclusiv în situațiile în care era în plată cu pensie de invaliditate de orice grad, pensie anticipată sau pensie anticipată parţială.

Cum se stabilește cuantumul pensiei de urmaş

”Cuantumul pensiei de urmaş se stabileşte procentual din punctajul mediu anual realizat de susţinător, aferent pensiei pentru limită de vârstă aflată în plată sau la care ar fi avut dreptul, în condiţiile legii, susţinătorul decedat sau, după caz, din punctajul mediu anual aferent pensiei de invaliditate gradul I, în funcţie de numărul urmaşilor îndreptăţiţi, astfel:

50% – pentru un singur urmaş;

75% – pentru 2 urmaşi;

100% – pentru 3 sau mai mulţi urmaşi”, informează CNPP.

De asemenea, cuantumul pensiei de urmaş, în cazul copiilor cărora le-au murit amândoi părinţii, se stabileşte prin însumarea drepturilor de pensie de urmaş, calculate după fiecare părinte.

Pensia de urmaș se poate recalcula prin:

-adăugarea veniturilor și/sau a stagiilor de cotizare, perioadelor asimilate stagiilor de cotizare;

-valorificarea altor documente de natură să conducă la modificarea drepturilor de pensie, care nu au fost valorificate la stabilirea acesteia;

-depunerea unor declaraţii rectificative, de natură a modifica veniturile şi/sau stagiile de cotizare valorificate iniţial la stabilirea acesteia.

Nu în ultimul rând, drepturile recalculate se acordă începând cu luna următoare celei în care a fost înregistrată cererea.

Parteneri
A murit unul dintre cei mai apropiați oameni ai lui Nicolae Ceaușescu
Redactia.ro
Clădirea emblematică din București, demolată. Palatul impunător a fost construit în mai puțin de un an
Click.ro
Noi imagini cu rachetele balistice care au lovit Dnipro. Rusia susține că a învins „întreaga campanie pentru 2025” a armatei ucrainene
Digi24
Imagini cu Mihaela Prigoană! Văduva afaceristului este cu mult mai tânără decât el FOTO
Vocea.biz
Fiica unei vedete, surprinsă în ipostaze afectuoase cu o colegă. Imaginile s-au viralizat / FOTO
Unica.ro
Furtuna Caetano a lovit năprasnic. Nu a mai nins atât din 1956
EVZ.ro
Andrei Rotaru și Cristina, femeia pe care a părăsit-o pentru ispita Diandra, au plecat în vacanță. De când s-au împăcat, foștii soți se comportă ca doi îndrăgostiți / VIDEO
Spynews
Complet interzis la TV și internet în România. Legea intră în vigoare mâine la ora 07:00
Capital.ro
Victorie pentru Adriana Bahmuțeanu! Copiii ei au fost scoși din casa tatălui decedat. Ce se întâmplă acum cu Eduard și cu Maximus
Avantaje
S-a TERMINAT! România E COMPLET în SPAȚIUL SCHENGEN de la 1 ianuarie 2025
Mediaflux
Cum s-a înțeles Alina Petre cu fosta soție a lui Bogdan Vasiliu. Îl acuză că ar fi mințit-o în legătură cu femeia cu care are un copil
Spynews.ro
Două alimente consumate zilnic de români s-au dovedit a fi cancerigene
Realitatea.net
Bunica Gherghina va juca într-un film alături de Bill Skarsgard și fiica lui Johnny Depp. Ce rol va interpreta: „Așa am găsit-o”
Antena 1
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Shtiu.ro