27 nov. 2020 | 14:29

Vești proaste pentru iubitorii de schi. Ce se întâmplă cu pârtiile iarna aceasta

Știri generale
Vești proaste pentru iubitorii de schi. Ce se întâmplă cu pârtiile iarna aceasta
Sezonul de schi 2020-2021, pus in pericol de pandemie

Autoritățile din Europa s-au găsit pentru a lua în discuție sezonul de schi 2020-2021, în contextul pandemiei de coronavirus. Astfel, unele țări vor deschiderea normală a pârtiilor, altele insistăcă acestea săfieînchise total până la o anumită perioadă.

Unde în Europa poți schia cu siguranță acum. Ce se întâmplă cu sezonul de schi în celelalte țări și în România

Odată cu apropierea sărbătorilor de iarnă și concomitent cu creșterea ratei de răspândire a virusului din Wuhan, liderii europeni se văd puși în fața unei decizii foarte grea de luat când vine vorba de sezonul de schi 2020-2021. Subiectul sezonului de schi a fost discutat și la ultimul Consiliu European, însă nu s-a ajuns la o concluzie finală, urmând  încă o întâlnire în decembrie.

Austria își dorește să mențină deschise stațiunile montane întrucât aduc venituri de miliarde de euro, în timp ce Italia solicită închiderea stațiunilor în toată Europa, cel puțin până de Anul Nou.

Germania vrea închiderea stațiunilor de schi în toată Europa

De semenea, Germania vrea un acord european pentru închiderea stațiunilor de schi până în luna ianuarie 2021, în ideea de a limita răspândirea coronavirusului.

Voi spune acest lucru deschis: nu va fi ușor, dar vom încerca (nr. un acord european pentru închiderea stațiunilor de schi)”, a spus cancelarul Angela Merkel.

Italia se teme că dacă celelalte țări nu vor închide pârtiile, italienii vor aduce coronavirus de acolo

Italia vrea ca prounerea ei să fie valabilă în toată Europa. ”Dacă Italia ar decide să oprească toate teleschiurile fără niciun sprijin din partea Franței, Austriei și a celorlalte țări, atunci turiștii italieni ar risca să plece în străinătate și să aducă virusul în Italia”, a declarat premierul italian Giuseppe Conte. Și în Italia stațiunile de schi sunt o parte vitală a economiei, acestea generând venituri anuale de aproximativ 11 miliarde de euro.

Franța, pe de altă parte, anunță că stațiunile vor rămâne închise, iar Austria cere compensații financiare de la UE. Emmanuel Macron, președintele Franței a anunțat marți că stațiunile de schi din Franța vor rămâne închise până la Anul Nou.

În Elveția deja se poate schia

Elveția este soluția pentru schiorii care nu se pot abține de la schi în timpul pandemiei, acolo stațiunie fiind deja deschise, întrucât țara nu se află în Uninea Europeană.

Aceast lucru a atras însă criticile din parte OMS. ”Odată ce ratele de infecție scad, putem fi la fel de liberi pe cât vrem. Dar chiar acum? Ar trebui să se deschidă stațiunile de schi? În ce condiții?”, a criticat OMS Elveția.

Ce se întâmplă cu sezonul de schi în România

În România situația este incertă. Președintele Klaus Iohannis a evitat un răspuns clar în această privință. ”La ultimul consiliu la care am participat nu s-a discutat despre perioada de vacanță, dar între timp știu că în Consiliul Uniunii – care este puțin altceva, sunt ambasadorii sau adjuncții ambasadorilor -, s-a discutat mult despre stațiunile montane în perioada de vacanță.

Opiniile sunt divergente, ca să mă exprim așa, iar în ce privește România, noi vom elabora reglementări specifice și vom comunica aceste lucruri, însă măsurile generale rămân valabile și se aplică la toată lumea, indiferent dacă este pe schi, pe patină sau se duce pur și simplu să admire peisajul. Măsurile, restricțiile care sunt în vigoare pentru toată lumea sunt în vigoare și pentru stațiunile de la munte”, a declarat președintele Klaus Iohannis.

Pe Valea Prahovei s-au pornit deja tunurile de zăpadă

De asemenea, stațiunile montane din România au început deja pregătirile pentru sezonul de schi. Pe mai multe pârtii de pe Valea Prahovei și din Straja au fost deja pornite tunurile de zăpadă artificială care vor face pârtiile numai bune de schiat.

Parteneri
Ce a găsit fratele Mădălinei Manole la mormântul artistei, de Crăciun
Redactia.ro
2025 este Anul Șarpelui, un an care anunță transformări profunde și șanse mari de a descoperi dragostea
Click.ro
Cresc alocațiile de stat de la 1 ianuarie 2025. Câți bani urmează să primească copiii din România
Digi24
Imagini cu Mihaela Prigoană! Văduva afaceristului este cu mult mai tânără decât el FOTO
Vocea.biz
Andreea Bostănică, în lacrimi pe Tik Tok după ce a pierdut o brățară de 20.000 euro. Influencerița a stârnit revolta internauților
Unica.ro
Pensionarii, afectați de politică. Ce le pregătește Guvernul
EVZ.ro
Cuza și-a asumat relația cu noua iubită! Prima poză oficială cu femeia din viața prezentatorului de la Neatza / FOTO
Spynews
Obligatoriu pentru cei care au permis de conducere! Trebuie să prezinte aceste documente
Capital.ro
Cum arată casa de 2,5 milioane de euro a Monicăi Tatoiu. Are 9 dormitoare și mobilă de lux. Vila e o fortăreață: "Tot sistemul de protecție al casei e inventat de mine"
Avantaje
NU MAI CRESC PENSIILE! GUVERNUL a DECIS OFICIAL
Mediaflux
Mai mulți bani pentru copiii din România din 1 ianuarie 2025! Guvernul a decis cu cât cresc alocațiile
Spynews.ro
Două alimente consumate zilnic de români s-au dovedit a fi cancerigene
Realitatea.net
Nicușor Dan, despre cum a cunoscut-o pe soţia sa, Mirabela şi unde va petrece Crăciunul. Ce spune ea despre Primarul Capitalei
Antena 1
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Shtiu.ro