Vești proaste pentru cei cu centrale termice de apartament! Cu cât s-ar putea scumpi prețul gazelor

Veștile nu sunt deloc îmbucurătoare pentru români, pentru că vor avea de scos bani în plus, din buzunare, pentru facturile la gazele naturale. Prețul reglementat al gazelor pe care clienții casnici îl achitau până acum ar putea crește serios, de anul viitor. Anunțul făcut la final de octombrie 2019 este unul îngrijorător, mai ales că urmează intrarea în sezonul rece.

Cu cât s-ar putea scumpi prețul gazelor?

Vești proaste pentru români! Cu cât s-ar putea scumpi prețul gazelor
Prețul gazelor naturale ar putea crește, iar veștile nu sunt deloc unele bune pentru români

Potrivit Agerpres, prețul gazelor naturale poate crește și cu până la 9-10%, de la data de 1 aprilie 2020. Totodată, dacă va intra în vigoare calendarul de liberalizare propus de către autoritățile române, ne putem aștepta la scumpiri de acest fel. Surse din sistemul energetic au dezvăluit că aceste modificări ale prețurilor vor avea loc de anul viitor. Nu sunt singurile astfel de modificări de preț la care trebuie să se aștepte consumatorii, pentru că și carburanții vor costa mai mult la achiziție, începând cu ianuarie 2020.

Mai este cunoscut și că prețul gazelor naturale a fost plafonat de către autoritățile române, prin Ordonanța 114, din decembrie 2018. Ceea ce a dus la amenințări din partea Comisiei Europene pentru țara noastră, cu trimiterea în judecată în fața Curții de Justiție. Mai apoi, autoritățile române au ajuns la un alt acord cu oficialii de la Bruxelles, în ceea ce privește liberalizarea prețului la gaz.

De aceea, calendarul de liberalizare agreat și de Comisia Europeană mai prevede că piaţa gazelor va fi complet liberalizată până la respectiva dată de 1 aprilie 2021. Totuși, în perioada 1 aprilie 2020 şi 31 martie 2021, va exista o perioadă de tranziţie. Ceea ce înseamnă că România va trebui să adopte legislația europeană impusă chiar la data de 26 decembrie, alături de noul calendar. Însă, populația ar fi putut beneficia și de prețuri cu mult mai avantajoase pentru gazele naturale, până în anul 2022, dacă va rămâne în vigoare calendarul vechi.

DĂ PLAY ȘI FII MAI INFORMAT DECÂT PRIETENII TĂI