Vești proaste pentru cei care se încălzesc cu gaze. Gabriela Firea a făcut anunțul trist

Vești proaste pentru cei care se încălzesc cu gaze. Gabriela Firea a făcut anunțul trist
Gabriela Firea vorbește de efectele liberalizării pieței de gaze naturale în România

Românii, și-așa cu bani puțini, vor resimți din plin noile scumpiri. Și nu vorbim de scumpirile la produsele alimentare. Vorbim de facturile la gaze naturale și electricitate. Cei care își încălezsc locuințele cu gaze naturale vor avea de plătit mult mai mult ca până acum. Vestea sumbră a dat-o fostul Primar General Gabriela Firea, actualmente senator PSD.

Efectele liberalizării pieței de gaze naturale în România

De la 1 iulie 2020 plafonul prețului pentru gaze naturale vândute gospodăriilor a fost eliminat. La fel s-a întâmplat și cu prețurile la electricitate, care au fost complet liberalizate începând cu 1 ianuarie 2021. Prețurile la gaze naturale și electricitate pentru gospodării, care rămăseseră pe piața reglementată, au fost liberalizate treptat în 2020, după o perioadă tulburată generată de ordonanța de urgență (OUG) 114/2018.

Efectele se pot dovedi dificil de depășit

În 2018, printr-o Ordonanță de Urgență, prețurile la gaze  și electricitate erau re-reglementate, prin OUG 114/2018. Dar, în 2019, aceste prerogative au fost anulate. Prin Ordonanța din 2018 se impunea o taxă specială de 2% asupra cifrei de afaceri. În același timp plafona prețul final la gaze naturale la 68 lei pe MWh.

Aceeași ordonanță limita marja de profit a producătorilor de energie electrică la 5% pentru energia furnizată gospodăriilor. Odată cu procesul de liberalizare a celor două piețe, analiștii preconizau o majorare a prețurilor, atât la gaze naturale, cât și la electricitate. Din păcate au avut dreptate, iar românii plătesc și vor plăti facturi majorate.

Gabriela Firea anunță ceea ce românii resimt din plin

Efectele directe ale acestor noi schimbări se resimt deja la facturile la energia electrică, mai ales acum când canicula face ravagii. Fcturile la energia electrică au crescut cu cel puțin 15%. Gabriela Firea, actualmente senator PSD, critică dur noua politică din piața de gaze naturale. În același timp anunță ceea ce românii resmit din plin, creșterea facturilor.

În același context, Gabriela Firea mai anunță că, din această iarnă, facturile la gaze naturale se vor dubla. Averitzarea fostului primar Gabriela Firea face referire mai ales la proprietarii de locuințe care au sisteme de încălzire pe bază de gaze naturale.

„În această iarnă, facturile la gaz vor fi duble față de iarna trecută, chiar și pentru consumatorii care au făcut contracte în regim concurențial. România, sub conducerea guvernelor liberale, a reușit contraperformanța de a avea una dintre cele mai scumpe energii din Europa.

Cei de la guvernare se luptă pentru putere politică și nu suflă o vorbă despre dublarea prețului la gaze și despre situația dramatică a consumatorul vulnerabil. Am aflat că iau în calcul dezbaterea rapidă și devansarea cu un an a aplicării legii.”, scrie Gabriela Firea pe contul său de Facebook.

Deși semnalul este sumbru, surse din piață spun că este doar începutul, noi scumpri previzibile fiind în curs de desfășurare.

DĂ PLAY ȘI FII MAI INFORMAT DECÂT PRIETENII TĂI